Преди време бях опитала лингуини с масло и пармезан и бяха приготвени чудесно. Очарована останах и от факта, че не ги пробвах в Италия, а в ресторант у нас – Colline Toscane в Хотел Кемпински в София. Поднесоха прясната паста на масата и сервитьорът обърка лингуините с масло и прясно настърган пармезан.

Бях чувала легенди за лингуините, които се сервират в този ресторант и реших да ги опитам макар на пръв поглед да не ми звучеше вълнуващо. Паста, масло и пармезан – скучно, а? Оказа се обаче, че качественият пармезан и хубавото, истинско масло си партнират прекрасно с паста.

Това ми даде повод да опитам да приготвя в къщи паста с масло и полутвърдо сирене. Избрах високо маслено холандско сирене (също толкова маслено като пармезана) – гауда. Сиренето гауда е подобно по цвят на кашкавала – жълтеникаво. Има добра еластичност и умерена плътност.

В сравнение с твърдите сирена, гаудата има по-висока влажност, сухото му вещество е 45-60 %. Аз лично в тази рецепта за паста с гауда не сложих допълнително сол, защото солта в сиренето ми беше достатъчно. Най-добре е да опитате малко парче гауда преди да започнете да готвите и да прецените дали ви е достатъчно солено. Допълнителни подправки не съм добавяла, тъй като ароматът на сиренето ми беше достатъчно богат.

За сиренето, което използвах е ясно – холандска гауда. Тя се съчетава изключително успешно с бяло вино – най-добре с шардонета, отлежавали в дъб.

По отношение на маслото, използвайте висококачествено, истинско масло, без растителни мазнин.

Пастата! Попаднах съвсем случайно на много интересна паста. По-точно казано формата на пастата беше интересна и реших да я купя. Реално можете да подготвите тази рецепта за паста с гауда с почти всякакъв вид паста.Pin It

Къдрави ригатони с гауда и масло

паста с гауда

От sheytanova

Публикувано на : 11/28/2012

  • Брой / порции: 2 порции

Преди време бях опитала лингуини с масло и пармезан и бяха приготвени …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Прибавя се и предварително настърганата гауда още докато пастата е гореща.
  2. Прецежда се, без да се измива с вода или да се охлажда.
  3. Добавя се маслото и се разбърква добре.
  4. Бърка се докато върху всяко парченце паста попадне разтопена гауда.
  5. Ястието се сервира топло в предварително затоплена лека чиния и чаша шардоне с дъб.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress