Кафявата леща си е всъщност класическата леща. В тази рецепта уточнявам, че използвам кафява леща, защото в последно време я пренебрегвах. Приготвих кюфтета от червена леща, яхния от червена  леща с пиле и заатар, каша от френска леща с горчица и куркума и кафявата класическа българска леща оставаше на заден план. Последно използвах българска леща за приготвянето на яхния от леща, но по сръбска рецепта.

Приготвих леща по сръбски специално за участието ми в предаването Музикално канапе по БНТ – Шумен, където си говорихме за Сърбия като туристическа дестинация и за сръбската кухня. Ето, че сега дойде ред и на комбинацията леща с наденица. След като боб с наденица са утвърдени партньори, защо това да не е така и с лещата и наденицата.

Тази рецепта доказва, че е така!

Тъй като надениците бяха добре овкусени, с много и разнообразни подправки, реших в самата леща да сложа само чубрица, малко суха целина, черен пипер и червен пипер. Ако обаче наденицата ви е без подправки или с много малко такива, добавете повече подправки в яхнията от леща/

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.Pin It

Кафява леща с наденица

Kafiava_lesta_s_nadeniza

От sheytanova

Публикувано на : 01/30/2013

  • Брой / порции: 2-3 порции

Кафявата леща си е всъщност класическата леща. В тази рецепта уточнявам, …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. В загрения зехтин се задушават лука и чесъна. След това се прибавя морковът. Добавя се черен пипер.
  2. След като зеленчуците поомекнат се прибавя лещата, сол и вода колкото да я покрие + още 1 ч.ч. вода и подправките.
  3. Когато лещата е полу-готова, надениците се запичат от двете страни на оребрен тиган.
  4. След като наденицата е готова се разрязва на 3 или 4 парчета и се слага във лещата. Оставя се да ври още 5-10 минути докато се сгъсти до желаната гъстота.
  5. Вместо запръжка, можете да използвате мазнината от наденицата в тигана и да я прибавите към яхнията.
  6. Лещата се поднася гореща.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress