Фалшив мед често наричат този, който не е 100% чист мед. Няколко начина по които може да познаем истинския мед.
1.Течният мед през студените зимни месеци е фалшив или е загряван на висока температура. Този мед ако мирише на карамел може да е и вреден. Медът от върба, акация и елда не се захаросва.
2.Качественият мед има еднакъв цвят и няма бучки.
3.Евтиният мед има примеси и не е чист натурален мед.
4.Истинският мед е с гъста консистенция за разлика от некачествения.
5.Когато бурканът с истински мед се обърне с капачката надолу, мехурчето трябва да се издигне бавно нагоре. Въздушното мехурче на фалшивия мед се издига за 1-2 секунди.
6.Ако разреденият мед с малко вода и няколко капки йод стане син означава, че е смесен с нишесте.
7.Малко оцет може да разпени само фалшивият мед.
8.Прекалено сладкият мед е получен от пчели хранени със захарен сироп. Този мед е много светъл и почти няма аромат и е на едри кристали.
9.Натуралният пчелен мед бързо се карамелизира и не се пени.
10.Ако поставеният в питието мед се разпени, значи е некачествен. Той започва да се разтваря веднага, а истинският мед остава на дъното.
11.Ако меда, разтрит между пръстите лепне, означава, че има подсладител или захар.
12.Ако от лъжичка с мед в чаша с вода се отделят частици, значи, че медът не е чист.
13.Ако се смеси мед и пресен жълтък и той изглежда като сварен, медът е истински.
14.Истинският мед ще втвърди намазаната филийка хляб, а некачественият ще я омекоти.
15.Кристализиралият мед не е гаранция за истински мед. Захаросва се и меда, когато пчелите са захранвани с захарен сироп.
16.Ако главичката на кибритена клечка се потопи в мед, драсне се на драскалото на кибрита и тя изгори, медът е истински.
17.Не на последно място да се чете етикета в магазина. На коректния етикет трябва да пише: „100% чист натурален пчелен мед“ и да няма изредени допълнителни съставки. Това са начини за разпознаване на истинският натурален 100% чист мед в домашни условия.
Най-точните изследвания се правят в лабораториите. Добре е да се купува мед от лоялни, утвърдени търговци и производители на мед.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Салата с моркови, ряпа и дресинг с мед
Како, ти жива пчела виждала ли си, та си толкова компетентна? Ела да видиш меда, вчера съм го центрофугирал – рядък е, течен е, мехурчето се вдига бързо. Намазан на филийка, я омекотява. Като си омажа ръцете с тоя мед, лепнат. Разтворен във вода, отделя много фини частици восък, които не подлежат на механична филтрация, ама с химия се махат. Що така, ма, како, да не съм си пробутал фалшив мед?! Медът от рапица е светъл, сладък, кристализира бързо и на големи кристали. И не на последно място – в магазина ще намериш чист мед, ама в деня преди Коледа след Великден…
Много ви благодаря за изчерпателния отговор и отделеното време да напишете коментар! Радвам се, че имам критични читатели, които имат много опит с различни продукти и с готвенето! Виолета
Половината неща не са точни за разпознаването.Напълно съм съгласен с горното мнение.За нещастие е много трудно да разпознаем истинските продукти.Подобна драма е и с маслото и почти всичките млечни продукти.Такава ни е държавата,дето ние си я правим-надлъгваме се сами и вечно ревем.Затова никой не ни уважава!