Ако се чудите как се правят шницели, веднага ви казвам – лесно. Важното е да имате качествено месо и да знаете няколко трика и почти сте направили шницелите. Има редица рецепти за шницели, като основната разлика при тях е в начинът на правене на панировката и в нейните съставки. В панировката на класическите рецепти за шницели обикновено пише, че месото след като е окрехкотено и изтънено се овалва в брашно, яйце и галета( в тази последователност). Но нека да проследим как се правят шницели стъпка по стъпка:
как да купя криптовалута

1. Купете прясно свинско или телешко месо от бут. Казват, че така известните виенски шницели най-добре се приготвят от месо, което е от средната част на задния бут (просто да знаете).

2. Помолете във Вашата месарница да ви го окрехкотят (с окрехкотител или чук за месо) и изтънят. Това разбира се можете да го направите и в къщи. Нарязаното месо се осолява леко (добавя се и малко черен пипер или шарен пипер) и се покрива с домакинско, стреч фолио, след това се „начуква“. Фолиото запазва месото да не се накъса. Когато начуквате месото трябва да го правите от вътрешността към края на парчето месо.

3. Идва ред на панировката. В една дълбока чиния разбийте няколко яйца (в зависимост от броя шницели, които ще приготвяте). Чинията трябва да е достатъчно голяма, за да можете да потопите шницела.

4. В друга чиния пресейте брашно (около 5-6 лъжици), а в трета чиния сложете още толкова галета.

5. Оваляйте шницела първо в брашното (от двете страни), след това изтръскайте внимателно излишното брашно и потопете в яйцето (отново от двете страни). Не изчаквайте прекалено много.

6. След това шницелът се овалва в галетата. Притеснете леко с пръсти, за да се закрепи добре галетата по шницела.

7. За да стегне добре панировката е добре да оставите шницелите във фризер за около 15 минути.

8. След това идва ред на пърженето на шницелите. Това е друг ключов момент в рецептите за шницели. Мазнината трябва да е изключително добре загрята, за да не поеме шницелът излишно много мазнина. В зависимост от дебелината на месото се определя и продължителността на пърженето на шницелите. Обикновено това е от 2-3 до 5 минути. Шницелите трябва да имат приятен златист загар.

9. Поднесете с варени картофи, любимата ви салата или с каквото обичате 🙂 Шницелите стават особено апетитни с лимон (поднесете резен лимон).

Има много други рецепти как да приготвите това изкушение, но в общи линии това е класическата рецепта за шницели. Можете след като окрехкотите и изтъните месото да го намажете с малко горчица и след това да направите панировката – също се получава много добре. По този начин приготвят шницелите във Вашата месарница – можете да си поръчате от там и в къщи само да си ги изпържите. Също така можете да направите панировката и без яйце, но няма да стене толкова хрупкава, както е по принцип 🙂

Имам и една изключително сполучлива рецепта за шницели от кайма с картофи, но тя далеч не е класическата рецепта за шницели. Всъщност виенчани никога не са чували за шницели от кайма 🙂

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/MeruVashata_mesarnicadia.bg

Вижте още:

Свински шницел с картофи

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *