Предлагам ви рецептата как се прави дроб сърма на бабата на Деан. Съществуват редица рецепти как да си приготвите дробенето (както казват на дроб сърмата в някои краища), но това е начинът, по който тя я приготвя. Основното тук е, че в нейната класическа рецепта за дроб сърма тя слага доста лук и обяснява, че на ориза му „ходи“ повече лук и мазнина.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

И така да започваме с обясненията как се прави дроб сърма:

1. Изберете си пресен, свеж агнешки комплект. По възможност купете агнешки комплект, който не е замразяван.

2. В подсолена гореща вода сложете да заври агнешкия комплект – около 1 кг (черен дроб, бял дроб, сърце…). След като поври месото около 15 минути се сваля от огъня и след като се охлади се нарязва на ситни парчета. Аз лично не слагам в дроб сърмата агнешки черва и бъбреци. Вие можете да прецените какво да сложите според съдържанието на агнешкия комплект за роб сърмата и собствения ви вкус.

 3. В тавата, в която ще печете дроб сърмата сложете и кафяна чаша олио (или друга мазнина според предпочитанията ви), нарежете 1 голяма глава лук (или две средни глави) и оставете тавата в загрятата фурна да се задуши лука. Бабата на Деан казва, че колкото повече лук има, толкова по-добре става дроб сърмата. Така, че ако питате нея трябва две големи глави лук да се сложат. Бъркайте лука периодично.

4. След това прибавяте 2 ч.ч. ориз, 2-3 стръка пресен лук, нарязан на ситно, черен пипер, сол, нарязания агнешки комплект и няколко стръка пресен джоджен. Разбърква се добре и се полива с около 3-4 ч.ч. бульон или вода в зависимост от ориза. Покрийте с фолио. Наблюдавайте как се абсорбира течността и при необходимост добавете още.

5. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса около 50 минути. След това обърквайте дроб сърмата внимателно, за да може агнешко да има навсякъде, а не само отгоре. запечете още няколко минути.

6. През това време пригответе заливката от 4 яйца, и кофичка кисело мляко, щипка сок и щипка сода за хляб.

7. Залейте половината заливка върху дроб сърмата и запечете за няколко минути.

8. След това излейте останалата заливка равномерно и запечете до златисто.

9. Можете да поднесете с кисело мляко, с печено агнешко месо и зелена салата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още: