Как се приготвя агнешка главичка?

Все още не е преминало времето за ястия с агнешки главички. Може да се използва една или по-вече главички от това какво количество ядене ви е необходимо.

Агнешката главичка е по-малка от шилешката, с по-меки кости на черепа и е за предпочитане.

Агнешката главичка трябва добре да се измие и да се отстранят остатъците от съсиреци и козина.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето и няколко идеи за приготвяне на агнешка главичка.

1.Варена агнешка главичка. Във подсолената водата може да се сложи черен пипер, скилитка чесън, риган или друга подправка на вкус. Сварената главичка се обезкостява и се нарязва на парченца. При малката агнешка главичка лесно ще се извади и мозъка. Може да се поръси с шарен пипер и да се поднесе с чаша вино.

2.Супа от агнешка главичка. Сварената и обезкостена главичка заедно с бульона се прибавя към запържения пресен лук, спанак, лапад, киселец, моркови или картофи по желание. Може да се добави черен пипер, магданоз и да се застрои с яйце.

3.Печена агнешка главичка. Главичката е добре да се бланшира, а езикът да се свари отделно. След това се мариноват в малко олио, черен пипер, риган,скилитка чесън или друга подправка по желание. Престояват в маринатата един, два часа за да се овкусят. Пекат се в умерена фурна до зачервяване. Може да се поднесе със стрък магданоз и резенче от лимон.

4.С по-вече въображение обезкостената агнешката главичка може да се приготви и с агнешките дреболии напълнени в  агнешко шкембе. Прибавят се подправките и малко червено вино,вода и се запича в умерена фурна.

5.Агнешката обезкостена главичка може да се приготви на фурна със спанак или картофи.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Агнешка дроб сърма

Агнешка супа с коприва

Агнешка яхния (от агнешки врат)

Агнешки кебап