Как да изсушим череши у дома?

В тази статия ще можете да разберете как да изсушите череши в дехидратор (домашна сушилня). Първо черешите се измиват в гевгир и се оставят да се отцедят добре. Важно е да изберете здрави, пресни череши, които да не са зелени или пък много презрели. Не трябва и да са започнали да се развалят или гният.

След това се махват костилките на черешите със специално приспособление или както е по-лесно и удобно. Баба ми използваше секретна игла, за да маха коситлките им.

chereshi_bez_kostilki

Избушените череши се нареждат на стелажчетата на сушилнята (дехиратора). Сушилнята се включва на 65 градуса за около 36 часа. През няколко часа стелажите се проверяват и ако е необходимо се разместват местата им. Черешите трябва да изсъхнат добре. След това се слагат в платнена торбичка и престояват 6-7 дена на проветриво място, при което черешите леко овлажняват и омекват. Дългосрочното съхранение на изсушените череши продължава на хладно и проветриво място. По този начин изсушените череши запазват своите свойства 7-8 месеца.

Може да използвате сушените череши за сладкиши, ошав, плънки и т.нат. Можете да видите рецептата за  блонди със сушени череши.

 

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *