Майка ми приготвя микс от зеленчуци и подправки сушени в домашната й сушилня. Използвам го за всякакви ястия, на които подхожда – в плънките за сарми, яхнии, супи. Получава се чудесно. Не е необходимо през зимата да се чудите от къде да си купите свежи зеленчуци. Просто вземате 1-2 лъжици от сушените зеленчуци с подправки и готово 🙂 Ето как майка ги суши:

Необходими продукти за една сушилня са следните:

5 кг. пипер – зелен, червен и обагрен в зелено и червено

1 кг. моркови

3-4 едри глави чесън

4-5 глави лук

3-4 връзки пресен магданоз

3-4 стръка пресен джоджен

1 връзка целина

1-2 стръка пресен босилек

Зеленчуците и подправките се измиват и подсушават. Пиперът, магданозът, джодженът, целината и босилекът се нарязват. Не е желателно да се използват глави на целина. След изсушаването стават много твърди и затрудняват блендера. Чесънът се обелва и скилидките са разрязват по дължина на две. Морковите и лукът се почистват, нарязват и настъргват в чопъра. Става много лесно и бързо. Нарязаните продукти се нареждат на стелажите и сушилнята се включва на 65 градуса за около 24 часа.

Изсушените зеленчуци и подправки по желание се смилат в блендера до желаната големина. Получава се микс с невероятен вкус и аромат. Използва се за овкусяване ястия, супи – зеленчукови и месни.

Вижте още:

Марокански микс

Естрагон (Тарос)

Сух био босилек

Pin It
4 отговори
  1. Светла Кузманова
    Светла Кузманова says:

    А при положение, че нямам сушилня как мога да изсуша зеленчуците – може би във фурната на печката на ниска температура?

    Отговор
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Светле, може да пробваш да изсушиш зеленчуците във фурната на много ниска температура. Както се „сушат целувките“, даже на по-ниска температура. Ще се радвам да споделиш как се е получило! Поздрави! Вили

      Отговор
  2. Светла Кузманова
    Светла Кузманова says:

    Вили, благодаря ти за отговора, а би ли ми казала как се съхраняват изсушените зеленчуци?

    Отговор
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Светле, аз имам един буркан, в който съм ги сложила и ги използвам много, за това не се застояват много-много. Иначе тъй като майка суши едва ли не промишлени количества за цяла зима ги слага в торби( от някакъв материал тип тензух) и ги окачва на проветриво място (разбирай остъклена тераса, която често се отваря. 🙂 Дано ти е било полезно! Поздрави! Вили

      Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *