Майка ми приготвя микс от зеленчуци и подправки сушени в домашната й сушилня. Използвам го за всякакви ястия, на които подхожда – в плънките за сарми, яхнии, супи. Получава се чудесно. Не е необходимо през зимата да се чудите от къде да си купите свежи зеленчуци. Просто вземате 1-2 лъжици от сушените зеленчуци с подправки и готово 🙂 Ето как майка ги суши:

Необходими продукти за една сушилня са следните:

5 кг. пипер – зелен, червен и обагрен в зелено и червено

1 кг. моркови

3-4 едри глави чесън

4-5 глави лук

3-4 връзки пресен магданоз

3-4 стръка пресен джоджен

1 връзка целина

1-2 стръка пресен босилек

Зеленчуците и подправките се измиват и подсушават. Пиперът, магданозът, джодженът, целината и босилекът се нарязват. Не е желателно да се използват глави на целина. След изсушаването стават много твърди и затрудняват блендера. Чесънът се обелва и скилидките са разрязват по дължина на две. Морковите и лукът се почистват, нарязват и настъргват в чопъра. Става много лесно и бързо. Нарязаните продукти се нареждат на стелажите и сушилнята се включва на 65 градуса за около 24 часа.

Изсушените зеленчуци и подправки по желание се смилат в блендера до желаната големина. Получава се микс с невероятен вкус и аромат. Използва се за овкусяване ястия, супи – зеленчукови и месни.

Вижте още:

Марокански микс

Естрагон (Тарос)

Сух био босилекPin It