domashni_susheni_domati

Как се сушат домати?

Ще ви опиша стъпка по стъпка как се правят домашни сушени домати или поне как майка ми суши домати в домашни условия.

Какви домати за сушене да изберем?

За сушене се избират здрави, средно узрели домати от сорта Рома. Не съм сигурна дали е същият сорт, но много прилича на познатото на българина домати за консервиране (леко издължени са доматите, не много едри). За сушене доматите трябва да са месести, без семена.

Как се приготвят сушени домати в домашни условия?

Доматите Рома трябва да се измият и задължително да се подсушат. Нарязват се на кръгчета с дебелина 4-5 мм.

Сушилня за зеленчуци и плодове

За сушенето на доматите, майка ми използва сушилня за плодове и зеленчуци. Нарязаните кръгчета се нареждат в секциите. Нейната сушилня е с 5 решетъчни тавички (5 етажа). Според инструкциите на сушилнята, доматите специално се сушат на 50-55 градуса. (Всеки плод или зеленчук се суши на различна температура). За да спести обаче време майка ми ги суши на 65 градуса за около 24 часа. Тя вече има доста опит със сушенето да домати и преценява колко часа да ги суши според степента на узряване на доматите, дебелината им.

По време на сушене, място етажите (рафтовете) на сушилнята се сменя. При разместване обаче трябва да бъдете много внимателни, тъй като рафтовете са много нежни и се напукват. Задължително се слага капак, дори и да не са пълни всички етажи.

След като доматите са вече изсушени се слагат в платнена торба(например от тензух). Не ги слагайте в найлонова торба, защото се развалят. Оставят се на проветриво място за поне 10 дни след сушенето.

Почистване на сушилнята за зеленчуци и плодове

Секциите на сушилнята се накисват в топла вода и много лесно се измиват.

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *