Перфектната баница е постижима! В този пост може да видите рецепта как да направите баница. Описала съм стъпките подробно, за да може улесня максимално тези, които правят домашна баница за първи път. Така я прави баницата майка ми.
Плънката на баницата: В тази рецепта се използват общо 5 яйца – 1 за плънката и 4 за заливане. По желание може да сложите 2 яйца в плънката и да залеете баницата с 3 яйца или просто да направите баницата с общо 6 яйца. Това е по ваш избор.
Корите за баницата: Може да използвате най-обикновени кори за баница, можете и да използвате ръчно дърпани и точени кори. Необходимото количество е около 400 грама, които ще са достатъчни за една средно голяма кръгла тава за баница. В случая аз съм приготвила баницата в правоъгълна тавичка за еднократна употреба и съм намалила продуктите в рецептата с 1/3, но рецептата, която е описана по-долу е за онези по-големите кръгли тави, в които майките ни и бабите ни в детството приготвяха баниците. Така, че вземете една голяма тава за баница и следвайте рецептата, изписана по-долу 🙂
Вижте още:
Бърза баница по великотърновски с колбас и мерудия
Вита баница с моркови и стафиди
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Как се прави баница - стъпка по стъпка

От 04/18/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 1 тава баница
- Подготовка: 20 минути
- Приготвяне : 40 минути
- Готово след: 60 минути
Перфектната баница е постижима! В този пост може да видите рецепта как да …
Необходими продукти
- 1 пакет кори за баница
- 5 яйца
- 400 грама сирене
- 1/2 ч.ч. олио + допълнително за намазване на тавата и поливане отгоре
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 200 мл вода
Приготвяне
- Първо приготвяме плънката. Содата се прибавя към киселото мляко и се оставя леко да шупне. Да не се прекалява със содата, защото баницата става тъмна.
- Сиренето се слага в купа и се натрошава с вилица. Прибавят се 1 яйце, киселото мляко със содата, олиото. Всичко това се разбърква много добре.
- Вземаме кръгла тава с диаметър 30-35 см. Предпочитам кръгла тава, защото е по-лесно да се за завърта по време на печене, но използвайте каквато имате. амазва се леко с олио. Ако обичате по-мазна баница може да се намаже по-обилно.
- Слага се първият лист. Ако излиза от тавата може да е набере вътре в тавата.С лъжица се загребва от плънката и се нанася върху листа. Не се маже с олио, защото то е вече в плънката.
- Слага се следващата кора, като малко се измества, да не съвпадат точно една върху друга и отново се разстила част от пълнежа.
- Трябва да преценим пълнежа да стигне за всички кори. Когато сложим и последната кора, нарязваме с остър нож баницата на 4 триъгълника. Всеки триъгълник разрязваме още на 2. Получават се 8 триъгълника. Ако използвате както мен правоъгълна тава в случая, нарежете на правоъгълници.
- Загряваме олиото за поръсване и го поливаме около стените на тавата и между отрязаните триъгълници.
- Запичаме баницата в предварително загрятата фурна докато леко порозовее. Заливаме я с останалите разбити 4 яйца заедно с водата. Надупчваме баницата с вилица, за да поеме заливката и ако не обичаме прегорели връхчета, натискаме стърчащите крайчета на корите към заливката. Печем на 200 градуса 10 минути и после на 160 градуса като от време на време завъртаме баницата в една и съща посока.
- След като се опече я поръсваме със студена вода и завиваме с кърпа да си „обиколи нивата“ както пише в приказките.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Ta3i na snimkata e Krasota,a moiata stana negar4e i surova.Taka se jadosah,4e nadali niakoga 6te napravia pak.Omra3na mi, kakvoto pipna ni6to da ne se polu4ava.Dali a3 ne stavam ,dali pe4kata mi e 3a bokluka,ne3n. Nagledah se pone na vkusnotii v neta.
Привет, Ана! Не трябва да се отчайваш. Случват се несполучливи опити в готвенето. Ключово е да опознаеш печката си. Ако тя не пече както трябва трябва да се адаптираш към нея. В случая това, което можеш да направиш по-гъста плънка и да направиш по-малко заливка. За друго не се сещам. Или да пробваш повече рецепти без печене. Пробвай това например – http://merudia.bg/soleni_topcheta_sas_sirene_barza_zakuska_za_5_minuti/, ако става въпрос за закуска 🙂 Поздрави и успех!