Перфектната баница е постижима! В този пост може да видите рецепта как да направите баница. Описала съм стъпките подробно, за да може улесня максимално тези, които правят домашна баница за първи път. Така я прави баницата майка ми.

Плънката на баницата: В тази рецепта се използват общо 5 яйца – 1 за плънката и 4 за заливане. По желание може да сложите 2 яйца в плънката и да залеете баницата с 3 яйца или просто да направите баницата с общо 6 яйца. Това е по ваш избор.

Корите за баницата: Може да използвате най-обикновени кори за баница, можете и да използвате ръчно дърпани и точени кори. Необходимото количество е около 400 грама, които ще са достатъчни за една средно голяма кръгла тава за баница. В случая аз съм приготвила баницата в правоъгълна тавичка за еднократна употреба и съм намалила продуктите в рецептата с 1/3, но рецептата, която е описана по-долу е за онези по-големите кръгли тави, в които майките ни и бабите ни в детството приготвяха баниците. Така, че вземете една голяма тава за баница и следвайте рецептата, изписана по-долу 🙂

Вижте още:

Бърза баница по великотърновски с колбас и мерудия

Вита баница с моркови и стафиди

Късмети за новогодишна баница

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Как се прави баница – стъпка по стъпка

kak_se_pravi_banica_stapka_po_stapka

От sheytanova

Публикувано на : 04/18/2013

  • Брой / порции: 1 тава баница
  • Подготовка: 20 минути
  • Приготвяне : 40 минути
  • Готово след: 60 минути

Перфектната баница е постижима! В този пост може да видите рецепта как да …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Първо приготвяме плънката. Содата се прибавя към киселото мляко и се оставя леко да шупне. Да не се прекалява със содата, защото баницата става тъмна.
  2. Сиренето се слага в купа и се натрошава с вилица. Прибавят се 1 яйце, киселото мляко със содата, олиото. Всичко това се разбърква много добре.
    planka_za_banica
  3. Вземаме кръгла тава с диаметър 30-35 см. Предпочитам кръгла тава, защото е по-лесно да се за завърта по време на печене, но използвайте каквато имате. амазва се леко с олио. Ако обичате по-мазна баница може да се намаже по-обилно.
  4. Слага се първият лист. Ако излиза от тавата може да е набере вътре в тавата.С лъжица се загребва от плънката и се нанася върху листа. Не се маже с олио, защото то е вече в плънката.
  5. Слага се следващата кора, като малко се измества, да не съвпадат точно една върху друга и отново се разстила част от пълнежа.
  6. Трябва да преценим пълнежа да стигне за всички кори. Когато сложим и последната кора, нарязваме с остър нож баницата на 4 триъгълника. Всеки триъгълник разрязваме още на 2. Получават се 8 триъгълника. Ако използвате както мен правоъгълна тава в случая, нарежете на правоъгълници.
  7. Загряваме олиото за поръсване и го поливаме около стените на тавата и между отрязаните триъгълници.
  8. Запичаме баницата в предварително загрятата фурна докато леко порозовее. Заливаме я с останалите разбити 4 яйца заедно с водата. Надупчваме баницата с вилица, за да поеме заливката и ако не обичаме прегорели връхчета, натискаме стърчащите крайчета на корите към заливката. Печем на 200 градуса 10 минути и после на 160 градуса като от време на време завъртаме баницата в една и съща посока.
    banica
  9. След като се опече я поръсваме със студена вода и завиваме с кърпа да си „обиколи нивата“ както пише в приказките.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress