Макар да се смята за класическа българска рецепта, шкембе чорба се приготвя не само в България. Ако пътувате до Одрин, непременно опитайте тамошната шкембе чорба, приготвена от телешко шкембе. Подправена с турски лют червен пипер, оцет и счукан чесън, шкембе чорбата е просто уникална.

Рецептата за шкембе чорба, която ще покажа е също приготвена с телешко шкембе, предпочитам го пред свинското. Но в крайна сметка е въпрос на вкус.

За жалост все по-често попадам на вносно телешко шкембе, най-често полско или (забележете!!!) от Нова Зеландия! Макар да не робувам на българските продукти, най-вкусно ми се получава шкембе чорбата с българско телешко шкембе.

Вижте още:

Фалшива шкембе чорба

Шкембе по милански

Харесайте страницата на кулинарния блог мерудия.бг във Фейсбук!

 

Как се прави шкембе чорба – стъпка по стъпка

shkembe_chorba

От sheytanova

Публикувано на : 05/30/2012

  • Брой / порции: 4 порции
  • Подготовка: 10 минути
  • Приготвяне : 2 часа 30 минути
  • Готово след: 2 часа 40 минути

Макар да се смята за класическа българска рецепта, шкембе чорба се …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Шкембето се измива добре и се оставя да се накисне във вода за около 1 час. В случай, че не е изчистено се почиства с острието на ножа върху течаща вода или се потапя в разтвор от гасена вар. За предпочитане е да купите вече изчистени шкембе.
  2. Нарязва се на едри парчета и се оставя да ври на среден огън около 2 часа като се добавя вода. Шкембето не трябва да остава без вода. Солта се добавя най-накрая, когато вече шкембето е почти сварено, 15 мин. преди да се свали от огъня.
    shkembe
  3. След като се свари, парчетата шкембе се изваждат от тенджерата и се оставя бульонът да се охлади. Мазнината, която остава най-отгоре се отстранява.
    parcheta_shkembe
  4. Шкембето се нарязва на парченца и се връща в бульона.
    shkembe_parchenza
  5. Яйцата, брашното и киселото мляко се разбъркват до образуването на гладка каша.
    zastroika_shkembe_chorba
  6. Взема се мака част от бульона (1 черпак) и на тънка струйка при непрекъснато бъркане се изсипва в застройката. Така застройката се разрежда с няколко черпака топличък бульон и после се изсипва в тенджерата.
    zastroivane_shkembe
  7. Остава се на слаб огън за няколко минути без да завира, за да не се пресече яйцето.
  8. През това време олиото се загрява и в него се изсипват 2-3 с.л. червен пипер. Разбърква се интензивно.
    zaprajka_shkembe_chorba
  9. Изсипва се веднага в тенджерата с шкембе чорбата.
    shkembe_zaprajka
  10. Разбърква се.
    shkembe__
  11. Поднася се със счукан чесън в оцет. Може да се сервира с люта чушка.
    shkembe_chesan

WordPress Recipe Plugin by ReciPress