Макар да се смята за класическа българска рецепта, шкембе чорба се приготвя не само в България. Ако пътувате до Одрин, непременно опитайте тамошната шкембе чорба, приготвена от телешко шкембе. Подправена с турски лют червен пипер, оцет и счукан чесън, шкембе чорбата е просто уникална. Можете да приготвите и шкембе чорбата със зеленчуци, ако искате да избягате от класиката. Или сварете повече шкембе направете шкембе с език на фурна или шкембе с гъби в гювеч.

Рецептата за шкембе чорба, която ще покажа е също приготвена с телешко шкембе, предпочитам го пред свинското. Но в крайна сметка е въпрос на вкус. Как се прави шкембе чорба – има много варианти, някоии използват кисело мляко, а други – прясно. Някои готвачи слагат препечено брашно, а други – обикновено. Някои слагат яйце – други го отхвърлят. Вие сами изберете кой вароант най-ще допадне на вашия вкус и на близките ви, които ще хапнат обичаната от мнозина шкембе чорба!

За жалост все по-често попадам на вносно телешко шкембе, най-често полско или (забележете!!!) от Нова Зеландия! Макар да не робувам на българските продукти, най-вкусно ми се получава шкембе чорбата с българско телешко шкембе.

Вижте още:

Фалшива шкембе чорба

Шкембе по милански

Харесайте страницата на кулинарния блог мерудия.бг във Фейсбук!

 

Как се прави шкембе чорба - стъпка по стъпка

От sheytanova Публикувано на : 05/30/2012

  • Брой / порции: 4 порции
  • Подготовка: 10 минути
  • Приготвяне : 2 часа 30 минути
  • Готово след: 2 часа 40 минути

Макар да се смята за класическа българска рецепта, шкембе чорба се …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Шкембето се измива добре и се оставя да се накисне във вода за около 1 час. В случай, че не е изчистено се почиства с острието на ножа върху течаща вода или се потапя в разтвор от гасена вар. За предпочитане е да купите вече изчистени шкембе.
  2. Нарязва се на едри парчета и се оставя да ври на среден огън около 2 часа като се добавя вода. Шкембето не трябва да остава без вода. Солта се добавя най-накрая, когато вече шкембето е почти сварено, 15 мин. преди да се свали от огъня.
    shkembe
  3. След като се свари, парчетата шкембе се изваждат от тенджерата и се оставя бульонът да се охлади. Мазнината, която остава най-отгоре се отстранява.
    parcheta_shkembe
  4. Шкембето се нарязва на парченца и се връща в бульона.
    shkembe_parchenza
  5. Яйцата, брашното и киселото мляко се разбъркват до образуването на гладка каша.
    zastroika_shkembe_chorba
  6. Взема се мака част от бульона (1 черпак) и на тънка струйка при непрекъснато бъркане се изсипва в застройката. Така застройката се разрежда с няколко черпака топличък бульон и после се изсипва в тенджерата.
    zastroivane_shkembe
  7. Остава се на слаб огън за няколко минути без да завира, за да не се пресече яйцето.
  8. През това време олиото се загрява и в него се изсипват 2-3 с.л. червен пипер. Разбърква се интензивно.
    zaprajka_shkembe_chorba
  9. Изсипва се веднага в тенджерата с шкембе чорбата.
    shkembe_zaprajka
  10. Разбърква се.
    shkembe__
  11. Поднася се със счукан чесън в оцет. Може да се сервира с люта чушка.
    shkembe_chesan

WordPress Recipe Plugin by ReciPress

Summary
recipe image
Recipe Name
Как се прави шкембе чорба
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
21 отговори
  1. алекс
    алекс says:

    най голямата грешка почти във всички рецепти за шкембе чорба ,е да се слага брашното без да се изпържи –чорбата после мирише на брашно.Да не ви свиди олиото сложете достатъчно за да запържите до златисто 3-4 лъжици брашно и тогава го изсипете в чорбата тука е тънкоста какъв вискозитет ще докарате.С ОЖЕТЕ КОФИЧКА КИСЕЛО МЛЯКО И 2-3ЯЙЦА–КОЛКОТО ПО-ВЕЧЕ ТОЛКОВА ПО- ДОБРЕ.

    Отговор
  2. боро
    боро says:

    по голямата грешка е слагането на брашно,истинско шкембе се прави с костен бульон от много телешки кости може и свински

    Отговор
  3. Надя
    Надя says:

    Аз го приготвям само с прясно мляко и запържено брашно. Не слагам никакви яйца. Но това е въпрос на вкус. Не ми допада шкембе с кисело ляко.

    Отговор
  4. Иван
    Иван says:

    Нядя, аз го правя по същия начин, точно така го обичам.Става точно както съм го ял при стари майстори. 🙂

    Отговор
  5. Valentin
    Valentin says:

    Аз го правя по следниа начин утивам в на? блискиа бар взимам си едно шкембе с една бира и три филиики хлпб и за полувин час сам се наял вместо да го варя два часа .сега сериозно вториа начин е слагам едно свинско краче да ври с шкембето пуска невероятен булион несе добавя кам чорбата става невероятно вкусна чорбата пробваите

    Отговор
  6. Станимир Божков
    Станимир Божков says:

    Аз също го правя с прясно мляко и запържено брашно. Става уникално,но това важи само ако си го правиш за вкъщи. А някой ял ли е три в едно? Аз съм от Пловдив,но ходим специално до Асеновград,за да го ядем. 3х1 представлява шкембе.език и телешко месо.

    Отговор
  7. erdzan
    erdzan says:

    edna taina za 6kembe 4orbata na edin ne lo6 maistor gotva4.ako 6kembeto e vnosno predi zastroikata pysnete 250-300 gr. tele6ka sazdarma…

    Отговор
  8. Kuzmanova
    Kuzmanova says:

    Свекърва ми го прави така – брашно,яйца,кисело мляко,олио, слага лук, слага моркови и се бие в гърдите- видиш ли на-хубавото шкембе на света и съседките и се кланят като на светица, е да ама не – това е някаква супа със шкембе, с лук,моркови или без, уважаема Шейтанова, рецептата която сте ни дали, вероятно е вкусна, но далеч не се доближава до шкембе чорба.

    Отговор
  9. jorkata
    jorkata says:

    Като готвач мога да кажа,че има хиляди рецепти за шкембе чорба. Аз лично я правя с прясно и кисело мляко, задлжителна варена застройка и запръжка от червен пипер. Шкембето става невероятно. Ако ви се играе след като се свари шкембето и се извади от бульона може за малко да се запържи в масло.

    Отговор
  10. Lucky
    Lucky says:

    Абсолютно сбъркана рецепта! Какви яйца,какво брашно ,какво олио,какво кисело мляко, всичко това превръщо шкембе чорбата в някакво ядене,но не и в шкембе чорба. Само прясно мляко и масло това е истината. Може да сварите с шкембето и едно свинско краче!

    Отговор
  11. Аз
    Аз says:

    Шкембе чорба със застройка с брашно е гадна работа.
    Още повече ако се опитате да направите шкембе чорба с пакетирано шкембе ще е голяма грешка.
    Шкембето се прави с бульон от телешки крака. Вариуте шкембето отделно от краката. После изхвърляте чорбата от шкембето, а него го нарязвате и го слагате в чорбата от краката. Застройката е като се налива чисто прясно мляко.

    Отговор
    • Хриси
      Хриси says:

      Там е най-вкусното шкембе няма второ по рода си който иска да опита вкусно шкембе да отиде до Гюрлата

      Отговор
  12. Ангел
    Ангел says:

    Чорбата наистина е чудесна,само брашното трябва да бъде препекано…

    Отговор
  13. Станислав
    Станислав says:

    3 супени лъжици лют пипер?!?! Оправете рецеп
    тата, някой неподготвен може да пострада!

    Отговор
  14. Ангел
    Ангел says:

    Бих дал само един съвет.Използвайте препечено брашно така няма да мирише на сурово брашно.Аз използвам само жълтъците.Чорбата става разкошна.

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на Надя Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *