Какво представлява желатинът

Желатинът е прост белтък от животински произход. Получава се при варене на животински кости и хрущяли във вода. Желатинът има високо съдържание на протеин, но е с много ниска хранителна стойност. Желатинът е познат е като хранителна добавка Е441.

Видове желатин
как да купя криптовалута

Желатинът може да се намери под различни форми – желатин на ленти(на лист), желатин на гранули и ситно смлян желатин – на прах. Натурален костен желатин може да се купи от аптека или от винопроизводително предприятие. На опаковката трябва да е отбелязано, че желатинът е костен. Желатинът, който най-широко се продава в магазините обикновено е изкуствен.

Как се работи с желатин

Най-добре е да прочетете опаковката преди да използвате желатинът. Желатинът, който се продава масово, в пакетчета се накисва в студена вода докато набъбне. Десет грама желатин се слагат в една кафена чаша вода. След това се разтваря на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане докато се получи прозрачен сироп. Аз лично за целта използвам микроволнова фурна за няколко секунди, вместо водна баня. Трябва да имате предвид, че ако желатинът заври, той губи желиращите свойства. След това желатинът се прибавя към сместа, която искате да се желира.

Ако искаме желето да е по-меко прибавяме 500 мл сироп или каквото желаем да желираме. Ако желирането трябва да е по-твърдо слагаме около 350 мл течност. В това количество течност се включва и първоначалната една кафена чашка с вода. Сместа се изсипва в съд, купа или форма. Ако желираме няколко пласта, трябва да загряваме леко желиращата смес, докато предния пласт се охлажда. Охлаждането става във хладилник до стягане на желатина. Може и за кратко време да се сложи във фризера, като не трябва да замръзва.

За по-лесно изваждане на желираното блюдо от формата, тя трябва да е предварително намазана леко с мазнина или намокрена. Добре е преди сервиране да се потопи за секунди във гореща вода. Така желатинът по стените леко се отпуска и се отделя лесно от стените на формата. Може с тънко ножче, внимателно да „помогнем“ на желираната вкусотийка да се отлепи от стените на формата.
Обръща се и се сервира.
Ако желатинът е на ленти се разтваря по същия начин като гранулите.

За какво се използва желатин

Желатинът се използва в медицината за производството на фармацевтичните капсули. Намира също така широко приложение във фотографията, козметиката и техниката. Във винената промишленост желатинът се използва за избистряне на плодови вина. Ще разгледаме употребата на желатина в кулинарията и сладкарството.
Желатинът е идеален продукт за желиране на сладкиши, като например ягодов чийзкейк с шоколадторти, кремове  и солени блюда.

Ползите и вредите от желатина

Истинският желатин заздравява костите, ноктите, косата.
Не трябва да се прекалява с употребата на желатин.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://0.tqn.com

4 отговори
  1. светла
    светла says:

    какво значи изкуствен желатин? можете ли да кажете ат какво се прави? Срещала съм желатин добит от водорасли-агар, за него чували ли сте? Обикновено го използват като заместител на традиционния, тъй като е кашер. Освен това когато се вари цяло пиле, с костите, полученият бульон се желира.

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *