Авокадото е наричано още „крокодилска круша“ заради формата и грапавата кожа. Родината на авокадото е Централна Америка и е познато още на маите и ацтеките. Испанците са го наричали „абагадо“ или масло от дърво. Плодът авокадо тежи от сто и петдесет грама до един килограм. Цветът на авокадото е в различни оттенъци от зелено до кафяво-зелено. Вътрешността му до кожата е зелена, а близо до семката е жълтеникава. В средата на плода има голяма семка (костилка).

Съхранение на авокадото

Авокадото се откъсва от дървото преди да узрее. Когато е прясно набрано, авокадото е твърдо. Оставя се на стайна температура за около една седмица. Узрялото авокадо постепенно потъмнява и добива наситен зелен цвят. При натиск, кората на узрялото авокадо трябва да поддава. Кората му трябва да е лъскава, без черни или сухи петна и без наранявания. Зеленото, неузряло авокадо не се съхранява в хладилник. Когато узрее авокадото може да се държи в хладилник до две седмици.Разрязаното авокадо бързо потъмнява, затова се поръсва с прясно изцеден сок от лайм или лимон. Завива се плътно с найлоново кухненско фолио и се оставя в хладилника. Ако авокадото потъмнее не е проблем да се консумира. Може да се съхрани авокадо до три месеца като се замрази.

Как се реже авокадо?

Авокадото може да се запази и разрязано на две половини заедно с кората. Авокадото се разрязва и двете половини се завъртат и се отделят една от друга. Семката на авокадото се маха като се забива остър нож в нея. Ножът леко се завърта и костилката се отстранява. Ако искаме да сервираме авокадото, разрязваме меката месеста част на двете половини както са с кората с върха на ножа на лентички. С малка лъжичка отделяме парченцата от кората и сервираме авокадото.

Авокадото не търпи особено обработка с миксери и пасатори, става на лепкава зелена маса. За по удобно авокадото може да се замрази във формички за лед и след това да се съхранява в найлонов плик.

Авокадото в кулинарията

Авокадото се консумира само в свежо състояние. При термична обработка в авокадото се образуват горчиви вещества. Авокадото е основната съставка на прочутия мексикански сос гуакамоле. Задължително е поставянето на семката от авокадото в соса гуакамоле, въпреки, че нейното въздействие е необяснимо. Целта е сосът да не потъмнява.

В тропическите страни авокадото се използва при приготвянето на освежаващи напитки. Испанците го предпочитат нарязано на ленти със сол, бял пипер и зехтин. Авокадото може да се използва при салати, сандвичи, гарнитура на рибни и месни блюда. Авокадото е чудесна добавка към предястия. Авокадото чудесно си партнира с кедрови ядки, препечен хляб, шунка, скариди, моцарела, босилек, пилешко месо. Може да е чудесно допълнение към обикновена салата от домати. Авокадото би било вкусна закуска даже намазано на тост.

Ползи от авокадото

Авокадото е на второ място след маслините по съдържание на масло. Но от авокадото не се добива олио. В състава си авокадото има достатъчно протеини, които могат да заменят месото и сиренето за един ден. Авокадото е източник на витамини, омега 6 и влияе положително върху нивото на холестерола. Интересно От семката на авокадото може да се засади красивото растение. Но процесът е доста дълъг и изисква търпение и умение.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Предястие с авокадо и червен боб

Чеснова разядка с авокадо

Закуска в чаша с авокадо

Снимка: http://hello-homebody.comPin It