В последно време камут набира известност и у нас като супер храна. Може да се намери в специализираните магазини за био храни. Подходящ е за хора с непоносимост към глутена и за култивиране на кълнове. Този сорт древна пшеница зарежда организма с енергия. Камутът е изключително вкусен и полезен.

Как се приготвя камут?

Добре е да се накисва една нощ и след това да се вари във вода в съотношение 1:5 около 45 минути. Свареният и охладен камут може да се консумира като зърнена закуска овкусен с масло, сирене или по желание с нещо друго. Може да се добави към ястия или салати. Камут добре си подхожда със сушени плодове, мед, различни ядки. Кълновете от камут също могат да се консумират по различен начин. Брашното от камут губи много малко от полезните си качества при мелене, защото трудно се окислява. Може да се използва за хляб, макаронени изделия, закуски, а добре се съчетава с пшенично, овесено или друго брашно. Камут може да се консумира от деца над една година.

Още за камута

Камут е египетското наименование на пшеницата. Този сорт пшеница е бил известен преди хиляди години. Камут подобно на лимец запазва своите хранителни качества непроменени до днес. Той не е генно модифициран. За разлика от пшеницата съдържанието на глутен в камут е много по-ниско, а протеините са в по-голям процент. Освен това камут е богат на селен, който е силен антиоксидант и други минерали и витамини. Съдържа по-малко фибри, защото зърната му са 2-3 пъти по-големи от тези на пшеницата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Олио от гроздови семки

Рапично олио

Сива келтска солPin It