Червената леща е един много вкусен, полезен и бърз за приготвяне продукт. Червената леща е национална храна в Турция, Русия, Индия. Много е популярна в арабските страни. На някои места вечерята по време на Рамадан започва със супа от червена леща.

Лещата, която консумираме у нас е най-често българска или турска.

Каква червена леща да купуваме?

Когато купуваме червена леща, тя трябва да е лъскава и без черни петна. Тя е без люспи и не дразни стомаха. Сварява се много бързо, за около 20 минути, при което променя цвета си – става жълта. Бързо се разварява, което я прави особено подходяща за крем супи, пюрета, салати. Аз ви препоръчвам, ако държите да знаете за произхода на лещата, която купувате и държите тя да е качествена, а не ГМО – купете си био червена леща. Можете да я намерите в био магазините,  а онлайн можете да си я купите от тук.

Рецепти с червена леща

Лещата е предпочитана храна от вегетарианци и вегани. Но червената леща може да приготви и с месо – пилешко  с червена леща. Вижте също рецептата за кюфтета от червена леща.

Подправки за червена леща

Червената леща се комбинира чудесно с чесън, кимион, кориандър, куркума, чубрица, заатар, чили, кайенски пипер, къри.

Червената леща е много полезна заради съдържанието на протеини, желязо, фибри, минерали, а също така и фолиева киселина. Не трябва да се злоупотребява с консумация на червена леща и особено от хора, страдащи от подагра.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It