Рожков е средиземноморско растение. Цъфти в розови цветове преди да се разлисти. Плодовете му представляват шушулки във формата на рог. Във всяка шушулка има от 5 до 15 еднакви зърна. Те са толкова еднакви,че на времето са ги използвали за мярка за тегло на диаманти. Плодовете се смилат на брашно, което има чудесен аромат на какао и не съдържа кофеин.

Брашното от рожков е богато на фибри, витамини, микроелементи, омега 3. Полезните вещества в рожковото брашно са 2-3 пъти по вече от тези в млякото. Брашното от рожков се използва като естествен сгъстител и консервант, познат като Е410.

Брашното от рожков е здравословен заместител на шоколада и какаото. На практика в повечето рецепти, където има какао, можете да го заместите с брашно от рожков. Рожков не съдържа глутен и има по малко калории. Служи за приготвяне на сладкиши, десерти, напитки. Може да се замени част от необходимото брашно с рожково. Отварата от сварените шушулки помага при кашлица.

Най-големият резерват на див рожков на Балканите се намира в резерват „Патлейна“ край град Велики Преслав. Историците разказват, че дивият рожков е пренесен от Симеон Велики след обсадата на Константинопол. Включен е в Червената книга на България.

Вижте още:

15 причини да ядем повече броколи

Полезни свойства на динята

Снимка: http://www.youngandraw.com