Цветница е един от най-слънчевите, цветни, пролетни празници предвестници на събуждането на природата за нов живот. Празникът се отъждествява с върбовите клонки, които са осветени в църквите с молитва. Те са донесени предния ден от християните.
Върбовите клонки са първите след зимата, които вече са напъпили. Те символизират палмовите клонки, с които е бил посипан пътя на Иисус Христос, радостно посрещнат в Йерусалим, яздейки магаре. Празникът Цветница у нас се нарича още Връбница, Цветна неделя, а в западните страни – Палмова неделя. Той се празнува в католическата и протестантската църква. Цветница е подвижен християнски и народен празник. Празнува се винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден.
как да купя криптовалута

Какво се прави на Цветница?
На Цветница след отслужване на празничната литургия, вярващите отнасят от храмовете осветени върбови клонки и цветя в домовете си. Там се правят на венец и се слагат на иконата. Едва тогава се вземат старите върбови клонки, които са пазили дома цяла година от лошотии и болести и се изхвърлят в течаща вода.
В различните краища на страната има различни традиции и вярвания за Цветница. Някъде има поверие с новите върбови клонки да се “налагат”, “удрят”. По този начин да се прогони злото. Има предание, че отвара от върбовите клонки се дава на жени, които очакват дълго време да имат свои рожби или за други болежки. В някои части на страната се ходи с върбова клонка на гробища да се почете паметта на починалите, в други – не. Традицията е единодушна – домът да е почистен преди Цветница. След което се украсява с върбовите клонки и свежите пролетни цветя и идва ред да се сложи празничната трапеза.

Какво се яде на Цветница?
Цветница е една седмица преди края на Великия пост, но се разрешава риба. Препоръчително е рибата да не е мазна и да е печена. Добре е да няма мазнина, а да е овкусена само с подправки, зеленчуци, лимон.
На масата може да се сложат гарнитури от картофи, боб, зеленчуци. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник е баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. Сладките е разрешено да са на трапезата на Цветница, но да са без яйца. Добре би било да са декорирани като цветя, според празника. Празничната пита, също може да е оформена като цвете. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби. пресни и сушени плодове, кисело зеле и кисели краставички. На празника може да се разделим с алкохола и цигарите, а да се заредим с позитивизъм и добро настроение. Нека не се караме и да не отказваме помощ на нуждаещите се. От понеделник след Цветница започва Страстната седмица и страданията на Христос, преди неговото Възкресение.
На Цветница имен ден имат всички с имена на цветя, дървета, тревички, храсти, растения: Цветан, Цвета, Върбан, Върбинка, Лилия, Виолета, Здравко, Теменуга, Камелия, Ружа, Далия, Ива и много други. Казват, че близо една трета от българите носят тези красиви имена и празнуват имен ден на Цветница. Да са живи здрави!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

снимка: https://www.countryliving.com/