Нова Година - какво да приготвя

Традициите за Нова Година не са това, което бяха. Едно от малкото неща, което е останало е баницата с късмети. Броят на парчетата на баницата трябва да отговаря на членовете на семейството (или на броя на хората в компанията, които са се събрали да празнуват НГ) плюс едно парче. В някои краища на страната наричат последното парче на Богородица, а в други на полазникът – човекът, който ще влезе пръв в къщата след 12 часа.
как да купя криптовалута

По български обичай на трапезата почти всички ястия са блажни и най-често от свински месо. Ето няколко идеи какво да наготвите за Нова Година със свинско месо:

Свинска кавърма

Свински бон филета с лук

Свински джолан със зеле и боб

Свинско в сок от нар

Шпикован свинско джолан

Поркета с магданоз

По традиция на трапезата трябва да има и ястие от птица – патица, пуйка, пилешко… Един факт, който ми прави впечатление е че у нас домакинята идва и пита всеки какво месо обича – бутче, бяло месо, крилце. Би трябвало всеки да получи по малко от парче от всеки тип месо. На всеки трябва да се сервира от бялото месо, от бутчето и т.н.

Ето няколко идеи за ястия за Нова Година с пилешко месо:

Пилешки гърди с кашкавал

Пилешки бутчета със сомак

Пиле с кестени

Разбира се, можете да заложите и на пиле върху кисело зеле или пиле с ориз и стафиди… Вариантите са много.

Според обичая на новогодишната трапеза трябва да има и питка. Ето няколко варианта за оформяне на питка слънце тук, тук и тук. Най-възрастният в домакинството разчупва хляба и дава по парче на всеки.

Моите впечатления са, че семействата, които залагат на традиционната вечеря, задължително слагат на масата и руска салата – вижте тук два начина как да украсите салатата празнично.

Обикновено трапезите са толкова богати на НГ, че рядко някои стига до десерта. Ако все пак сте от домакините, които държите на трапезата за десерт да има нещо различно от плодове, можете да заложите на някои галет с така използваните през зимата сушени плодове. Аз лични обожавам панакота и бих я поднасяла независимо от сезона. Например с разтопен шоколад. Ето още няколко десерта, подходящи за новогодишната нощ:

Шоколадов мус с кафе

Шоколадов мус с капучино 

Чийзкейк

А, да! И не забравяйте за бутилка пенливо вино!

Независимо дали ще приготвите класическа или модерна вечеря, независимо дали на масата ще има пилешко или свинско; независимо дали ще приготвите питка, десерт… Не забравяйте да поднесете усмивка на всеки един от гостите! Забавлявайте се и не забравяйте, че за годината се съди от начина, по който сте я посрещнали! За много години!

И не забравяйте да харесате страницата ни във Фейсбук през новата година ни посещавайте редовно!

Идеи за Нова година със заешко месо:

Заек в гювеч с вино и бира

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Заешко роле със сушени домати

Заешко със сини сливи и гъби шийтаке

Снимка: http://irishattitudeblog.com

 

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *