Има две важни условия при изготвянето на меню за Бъдни вечер – ястията трябва да са нечетен брой (7,9,11) и да са постни.

На трапезата за Бъдни вечер задължително трябва да има питка с пара, която да бъде разчупена от главата на семейството. Той трябва да даде парче от питката на всеки от семейството и на когото се падне парата – той ще бъде късметлията през годината.

Ето няколко предложения какво да сготвим за Бъдни вечер:

1. Постни лозови сърми – може и по-нетрадиционни сърмички с канела

2. Зелеви сърми – класиката за Бъдни вечер

3. Боб на яхния, може да бъде приготвена и от боб черно око или от нахут.

4. Леща с патладжан – едно от любимите ястия на съседите ни сърби

5. Каша от френска леща

6. Печени чушки с чесън – универсална салата

7. Бобена салата с лютеница и праз – традиционно българска салата

8. Салата табуле – постна салата с много магданоз

9. Пълнени чушки или камби с боб 

10. Печена тиква с мед и орехи

11. Ошав

Не забравяйте също да сложите на масата сушени плодове, орехи или други ядки, туршия.

Снимка: http://www.chudesa.net

Ако ви е била полезна статията, харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 Pin It