Йордановден или Богоявление е един от трите най големи християнски празници. На този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан. Светият кръст се хвърля в ледените води и който го извади ще е здрав през цялата година.

Какво се готви на Йордановден?

 На трапезата за Йордановден задължително трябва да има орехи. Те се чупят и по тях се гадае каква ще бъде годината – ако са изгнили или мухлясали – годината ще е тежка и трудна. Ако сърцевината на орехите е хубава – и годината ще бъде успешна и богата.

В нощата срещу Йорданов ден се прикадява масата, а небето се отваря и всеки получава от Бог това, което си пожелае. На празничната трапеза се слага недогоряла свещ от предната вечер, постна пита от пшеничено брашно, смесено с брашно от просо.

За Йордановеден се приготвят още зелеви сaрми, пълнени чушки, боб. На масата за празника се сервира и вино.

В Шуменският край има традиция на трапезата тази вечер да има сварена пача от свинска глава, крака, уши.

На този ден имен ден имат Йордан, Йорданка, Божан, Богдан, Боян.

Ако информацията ви е била полезна, харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

Снимка: http://www.dnevnik.bg

Pin It