Nikulden

Никулден е един от най-големите празници в църковния календар. Празникът е посветен Свети Николай Чудотвеорец и празник имат всички моряци и банкери. Имен ден имат всички носещи името Николай и негови производни.

Какво се приготвя на Никулден?

Във всеки дом на Никулден се прави курбан, който задължително е рибен. Иначе казано на Никулден се приготвя риба, която според българската традиция трябва да е никулденски шаран. Разбира се, вие можете да приготвите и друга риба. Идеи за приготвяне на рибни ястия можете да намерите тук.

При почистването на рибата за Никулден не трябва да падат рибни люспи по земята. Ако това се случи – на нещо лошо ще се случи! За да избегнете всичко това, можете да помолите да ви почистят рибата още в магазина за риба, от където ще я купите.

Освен риба, домакините на Никулден приготвят също хлябове – различни по форма и декорация. Често върху никулденския хляб се прави украса и се изобразява Свети Николай или неговия кораб. Идеи за приготвяне на питки можете да намерите тук, тук и тук. От тези рецепти можете да почерпите идеи как да приготвите тестото и вие да оформите погачата по свой начин.

На празника най-възрастният в семейството (или най-възрастният на трапезата) прикадява трапезата или дома. Част от питката се раздава на съседите, за да пази Свети Николай всички моряци и рибари от беди и корабокрушения!

Вижте още:

Подправки за риба

Магазини за риба в София

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *