Родината на личито е Южен Китай. Бързо се разпространява в Хавай, Калифорния, Тайланд, Филипините, Южна Африка, Латинска Америка и много други райони на света.

Личито е вечно зелено дърво и може да вирее при леко застудяване, но не обича минусови температури.

Описание на плода личи

Наричат личито „китайска слива.“ Личито е екзотичен плод, който прилича до известна степен на ягода или малина и има приятен аромат и вкус. Узрелият плод има има червено-кафявикав, розов или кехлибарен цвят. Плодът личи са обвит в плътна, грапава обвивка. В средата на плода личи има голяма семка. Тя наподобява зеницата на странно животно и затова китайците наричат личито „окото на дракона“. Най-ценените видове личи имат недоразвита семка.

Ядливата част от плода личи е между обвивката и семката. Тя представлява бяло, меко, сочно, подобно на желе плодово месо с вкус на мускатов сорт грозде. Китайците го смятат за най-вкусния плод. Има по-вече от 100 сорта личи.

Избор на личи и съхранение

Личито се бере от дървото, когато е добре узряло. Ако плодовете презреят губят своя блясък и потъмняват. Прясното личи има розов цвят и при натиск обвивката поддава. Добре е плодовете да са с дръжки. Плодовете не трябва да имат тъмни петна. Личито се консумира предимно в сурово състояние, но може да се изсуши и консервира.

Прясното личи в хладилник издържа около един месец. Обеленото личи без семките може да се замразява. На стайна температура личито издържа едва 2-3 дни. Китайците съхранявали осолено личи в бамбукови стебла.

Ползи от личито

Според китайците „един плод личи е равен на три огнени факли“. Личито събира в себе си силата на енергията на светлината, огъня и вятъра. Чилито съдържа много витамин С, магнезий, фосфор, калий, калций, фруктоза и ниско съдържание на мазнини. В Китай и Индия личито намира широко приложение в медицината.

Приложение в кулинарията

Личито може да се поднесе леко охладено като десерт. Преди консумация се обелва се като варено яйце. Кората леко се разцепва и плода се изважда. Ако поднесем обелени плодове, те трябва да са върху парченца лед.

В Южна Азия от плодовете на личито се прави сироп, желе, а от тях ликьор. Ликьорът от личи може да се консумира самостоятелно, а също така като част от коктейли. Сокът от прясно личи се използва при изискани коктейли с шампанско. Пюрето, приготвено от личи се използва широко като допълнение към сладоледи и в съчетание с плодови коктейли. Пюре от личи и пипер чили е невероятна комбинация за сос за риба, месо и зеленчукови блюда. В Южна Азия изсушените с кората плодове личи се наричат „орех личи“. Кората на личито може да се консумира и като чай в комбинация с черен чай.

Снимка: edna.bg

3 отговори
 1. почивка- екзотика
  почивка- екзотика says:

  Радвам се че ни пишете за едни по екзотини плодове.Ние българите не сме свикнали да се храним с такива и си мислим, че са пълна глупост както често съм чувала по магазините.Да не говорим че и не се срещат така често.Виждаме в различните предавания за готварство как се използват дори нар, или авокадо.Не знаех че личито има толкова полезни действащи ползи върху нашият човешки организъм.На външен вид ми прилича на една ягода но с костилка.

  Отговор
  • sheytanova
   sheytanova says:

   Да, важно е да се консумират различни плодове, а за целта първо трябва да ги познаваме и да знаем как се ядат. Радвам се, че статията за личито ви е била полезна!

   Отговор
 2. Ели
  Ели says:

  Жалко, че досега никъде не съм го срещнала по магазини.. А така ми се иска да го пробвам.

  Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *