Родината на личито е Южен Китай. Бързо се разпространява в Хавай, Калифорния, Тайланд, Филипините, Южна Африка, Латинска Америка и много други райони на света.

Личито е вечно зелено дърво и може да вирее при леко застудяване, но не обича минусови температури.

Описание на плода личи

Наричат личито „китайска слива.“ Личито е екзотичен плод, който прилича до известна степен на ягода или малина и има приятен аромат и вкус. Узрелият плод има има червено-кафявикав, розов или кехлибарен цвят. Плодът личи са обвит в плътна, грапава обвивка. В средата на плода личи има голяма семка. Тя наподобява зеницата на странно животно и затова китайците наричат личито „окото на дракона“. Най-ценените видове личи имат недоразвита семка.

Ядливата част от плода личи е между обвивката и семката. Тя представлява бяло, меко, сочно, подобно на желе плодово месо с вкус на мускатов сорт грозде. Китайците го смятат за най-вкусния плод. Има по-вече от 100 сорта личи.

Избор на личи и съхранение

Личито се бере от дървото, когато е добре узряло. Ако плодовете презреят губят своя блясък и потъмняват. Прясното личи има розов цвят и при натиск обвивката поддава. Добре е плодовете да са с дръжки. Плодовете не трябва да имат тъмни петна. Личито се консумира предимно в сурово състояние, но може да се изсуши и консервира.

Прясното личи в хладилник издържа около един месец. Обеленото личи без семките може да се замразява. На стайна температура личито издържа едва 2-3 дни. Китайците съхранявали осолено личи в бамбукови стебла.

Ползи от личито

Според китайците „един плод личи е равен на три огнени факли“. Личито събира в себе си силата на енергията на светлината, огъня и вятъра. Чилито съдържа много витамин С, магнезий, фосфор, калий, калций, фруктоза и ниско съдържание на мазнини. В Китай и Индия личито намира широко приложение в медицината.

Приложение в кулинарията

Личито може да се поднесе леко охладено като десерт. Преди консумация се обелва се като варено яйце. Кората леко се разцепва и плода се изважда. Ако поднесем обелени плодове, те трябва да са върху парченца лед.

В Южна Азия от плодовете на личито се прави сироп, желе, а от тях ликьор. Ликьорът от личи може да се консумира самостоятелно, а също така като част от коктейли. Сокът от прясно личи се използва при изискани коктейли с шампанско. Пюрето, приготвено от личи се използва широко като допълнение към сладоледи и в съчетание с плодови коктейли. Пюре от личи и пипер чили е невероятна комбинация за сос за риба, месо и зеленчукови блюда. В Южна Азия изсушените с кората плодове личи се наричат „орех личи“. Кората на личито може да се консумира и като чай в комбинация с черен чай.

Снимка: edna.bg