Миналата година редовно купувах от една възрастна жена пресни зеленчуци и подправки, които произвеждаше в собствената си градина. Веднъж, много притеснена, тя ми предложи едно листно растение подобно на лапад или на листа на цвекло. Притеснението и идваше от това, че е забравила името на зеленчука. Обясни ми, че го използва вместо лапад, спанак, дори завивала сармички в листата. Не се поколебах и опитах и аз. По-късно разбрах от интернет, че това е манголд.

Според мен листата на манголд са по-големи, по-месести и по-твърди от тези на лапада. Но на мен ми допаднаха, защото по-лесно се мият в сравнение с тези на спанака и лапада. С манголд може да се приготвят супи, постни ястия, така и месни блюда. Във всички рецепти лападът и спанакът, може да се замени със манголд. Вкусът на манголда и сходен с този на спанака. Освен това ситно нарязан заради по-твърдата си структура е чудесна добавка към зелените салати. Поради същата причина, може леко да се попарят листата на манголда и да се завият сарми. Дръжките на манголда може да се приготвят като аспержи и да се поднесат.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://gradinar.net/

Вижте още:

Лозови сармички с кафе

Сарми с кисело зеле

Постни лозови сърми по арменски със стафиди и канела