lazarica

Лазаров ден или Лазарица е празник с подвижна дата и зависи от Възкресение Христово. Празнува се в събота, седмицата преди Великден. През 2013 година се пада на 27 април.

Какво се прави на Лазаровден?

Лазаровден е празник на младостта и пролетното настроение. Според българската народна традиция Лазарица ознаменува превръщането на момичетата в моми за женене. Вярвало се е, че мома не може да се омъжи ако не е лазарувала и не може да лазарува два пъти. Лазарките се обличали в празнични дрехи, обикаляли селото и пеели песни за възхвала на всеки член от семейството, бебето, невестата, ергените, старите.
как да купя криптовалута

Какво се готви за Лазаровден?

На софрата за Лазаровден имало погача, мед и паница с бели яйца. Стопанинът на дома им дарявал яйца, плодове и дребни подаръци. На Лазаровден ергените искали ръката на своята изгора. Лазаруването е общобългарски обичай, празнуван както у нас, така и в Румъния и Украйна, където има български заселници.

Лазаровден е свързан с възкресението на Лазар живял близо до Йерусалим. Името Лазар е символ за здраве и дълголетие. Има народен израз: „На колко лазарника си?“, вместо „На колко години си“. Църквата отбелязва празника с тържествена литургия. В народният празник няма религиозни елементи, само обръщение Лазар в народните песни и наименования като лазарка и лазаруване. Според народната митология Лазаров ден е празник на горите, ливадите и нивите. Легендата го представя като мъж с брадва в ръка, който разчиства поляните, изсича сухите храсти и шубраците в горите, подготвя ливадите за коситба. На този ден всичко това трябва да извърши всеки земеделец. На този ден се откъсват зелени върбови клонки за следващия ден Връбница или Цветница.

Снимка: bms-bg.org

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *