Според поверието, какъвто човек влезе пръв в дома на Игнажден (20 декември), такава ще е цялата година. Ако „полезникът“ е богат – годината ще е богата, плодородна.

От Игнажден до Коледа се вярва, че са продължили родилните мъки на Богородица, затова по традиция нераждалите момичета не трябва да вършат никаква домакинска работа, за да забременяват и раждат лесно.

Какво се готви на Игнажден?

Традиционно на Игнажден домакинята става, наклажда огън и слага някакво вариво да се вари. Също така замесва тесто, от което за Игнажден приготвя колаци (кравайчета, гевречета) за всеки в семейството и един колак за Бъдни вечер.

Ето и рецепта за кравайчета. Имайте предвид, че ако спазвате коледните пости тези кравайчета не са подходящи за вас.

На 20 декември, Игнажден имен ден имат Игнат, Искра, Пламен, Пламена, Огнян.

снимка: http://www.bnews.bg

 Pin It