На 6 май у нас се почита празникът на Свети Георги Победоносец; ден на храбростта и българската армия и ден на овчаря. Празникът Гергьовден е свързан с много обреди в чест на Свети Георги повелител на плодородието, влагата, земеделието, овчарите и стадата. До днес в Шуменския край, от където съм аз е запазена традицията вечерта преди Гергьовден „да се ходи за зелено“. Хората отиват в гората (в парк Кьошковете), откъсват букова клонка и закичват вратите си за здраве и плодородие.

Гергьовден в различните краища на България се нарича Гергювден, Гюргевден, Джурджовден. В църквите Свети Георги е изобразен на иконите възседнал бял кон, а копието му забито в устата на змея.
как да купя криптовалута

Какво се прави на Гергьовден?

От далечни времена Гергьовден е общ празник и един от най-тачените и обичаните пролетни празници у нас. Рано сутринта на Гергьовден младите отиват на ливадите, измиват си ръцете и лицето със роса и берат свежи полски цветя. Поверието казва, че росата на Гергьовден е лековита, а всяка капка дъжд паднала на този ден е равна на жълтица. Момите се заемат с приготвянето на обредните хлябове. Стопанката на дома премита двора и пътя пред портите, които вече са закичени със зелена клонка.

Какво се готви за Гергьовден?

Според традицията във всяка къща се пече гергьовско агне. Опалването на пещта е задължение на мъжа, за което се иска голям майсторлък. Следва стопанката да покаже уменията си за приготвяне на пълненото агне. Прави се дробине с пресен лук, ориз, дреболиите, булгур, магданоз и джоджен. Агнето се пълни и се зашива с червен конец (това е традицията, но аз лично зашивам месото винаги с бял конец, за да не би случайно конецът да пусне боя). Слага се в намазнена тава е се завива с булото. Някои завиват агнето със замесено тесто, за да се задуши при печене. Сега може да се сложи фолио. Агнето се пече във фурната поне 4 часа. Реалистично погледнато не във всяко семейство в наши дни има как да се изпече цяло гергьовско агне, но все пак, за да се спази традицията е добре агнешкото да присъства на масата и затова ви предлагам идеи как да приготвя агнешко за Гергьовден.

На масата на Гергьовден освен чудесното задушено агне трябва да има обредни хлябове наречени „кошара“ заквасено мляко и подсирено сирене без сол /за да не пресъхне млякото на овцете/ пресен лук, пресен чесън и вино. Празникът продължава с песни, гергьовски хора и със задължително вързаната люлка за здраве и радост на малки и големи.

На Гергьовден имен ден имат Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Глория, Галина, Генчо.

Снимка: Монитор

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *