Калоферчето познато още като балсамна хризантема е многогодишно растение с красиви жълти цветове. Някои твърдят, че другото име на калоферчето е турта. Други казват, че са две различни растения. Сигурно е това, че листата на калоферчето имат силен, свеж, приятен аромат. Балсамната хризантема е със смесица от миризмата на най-качествения джоджен и тази на лимон. Калоферчето има леко горчив вкус и затова трябва да се употребява внимателно. Използват се както свежи, така и изсушени листа. Изсушените листа на калоферчето не губят своя аромат. Листата за сушене се берат няколко пъти през сезона. За извличане на етерично масло листата се берат по време на цъфтежа. Калоферчето се използва в кулинарията и в народната медицина.

Приложение в кулинарията

1.Лист или два ще бъдат достатъчни за овкусяване на ястие от агнешко, овче месо, картофи, супа, боб, леща, салати.

2.Стрити листа от калоферче е добре да се добавят към домашни месни консерви, луканки, суджуци.

3.Може да пробваме да заменим в рецептите розмарина с калоферче.

4.Калоферчето е подходяща подправка за курбан.

5.Калоферчето се използва в хранително-вкусовата промишленост за производство на сокове и други продукти.

6.С калоферче може да се овкуси и ориз с месо.

Калоферчето в народната медицина

Калоферчето е богато на витамин С, каротин, минерални соли – калий, фосфор, магнезий, калций. Може да се използва в следните случаи:

1.Като чай при камъни в бъбреците и злъчката.

2.Калоферчето е полезен и външно при разширени вени и хемороиди.

3.Калоферчето помага при неврози.

4.Използва се при колити и глисти.

5.Помага при ревматизъм, миоми, маточни кръвоизливи, кисти.

6.Засилва апетита.

И нещо любопитно за калоферчето. Посещаващите църква, за да се ароматизира са отбелязвали с листа от калоферче страниците в библията.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка – www.zdravnitza.com

Вижте още:

Естрагон (Тарос)

Заатар

Звезден анасонPin It