Кардамонът или както се изписва понякога кардамом е подправка със силен аромат на евкалипт и пикантен леко загряващ вкус. Подправката кардамон прилича на вкус донякъде на джинджифила, но има по-богат аромат на цитрус, момина сълза и бор. Кардамонът представлява малки шушулки пълни със семенца. Семенцата могат да са бели, зелени и черни. Зелените шушулки се изсушават и се използват семената. Шушулките могат да се използват цели само за овкусяване на ризото след което се премахват.

Семената е най-добре да се съхраняват цели, защото при смилане кардамонът губи аромата си. Кардамонът намира приложение в азиатската и индийската кухня. Смленият кардамон е основна съставка азиатското къри. Кардамонът е съставка на гарам масала – пикантен микс от индийски подправки. Ароматната подправка кардамон е неразделна част от рас ел ханут – най-типичната мароканска подправка.

Най-много кардамон се използва в арабският свят. В Иран се приготвя чай от кардамон. Особена чест и най-висок символ на арабско гостоприемство е поднасяне на госта прясно смляно кафе с кардамон. В арабската кухня кардамонът се използва както за сладки, така и за солени ястия. В яденето може да се сложат и цели леко разцепени шушулки. Шушулките кардамон преди поднасяне на ястието е добре да се премахнат, защото ако някой ги сдъвче ще получи изключително силен вкус в устата си, който може да бъде неприятен. Кардамонът е особено почитан в турската кухня. Вижте рецептата за агнешки кюфтета с гарнитура. В Европа най-голям вносител на кардамон са Скандинавите. Там се използва при колбаси, хлябове, кейкове, десерти.

Подправката е подходяща както за смляно месо, така и за цели парчета свинско, агнешко, телешко, говеждо. Пилешкото месо също добре се съчетава с кардамон и лук. Риба с кардамон, индийско орехче или шафран биха се допълвали чудесно в една по-експериментаторска кухня. Кардамонът може да се добавя в супи и сосове, картофени ястия. За овкусяване с кардамон е необходимо съвсем малко количество, защото е с много богат концентриран аромат.

Кардамонът (качественият_ е една от най-скъпите подправки в света след шафрана и ванилията.  Кардамонът не се препоръчва на хора с язва на стомаха. Според Аюрведа кардамонът прави характера на човек по-благ. Консумацията на кардамон  казват, че помага за изглаждане на семейните недоразумения. И не на последно място – премахва натрапчивите желания за ненужни покупки. Ех, трябва повече кардамон да похапвам май, а?

Снимка: www.bb-team.org

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *