Днес, 11 май, е празникът на Шумен и по тази причина реших да приготвя карета по шуменски върху джиджи папа. Рецептата е изключителна популярна в шуменския регион и карета по шуменски се предлагат почти във всяка механа или ресторант. Джиджи папа, бързам да уточня всъщност са пържени филии на „шуменски“. Хиляди са версиите за етимологията на „джиджи папа“, но честно казано, но може би единствената, която до някъде ми допада е, че „джиджи папа“ произхожда от името на готвачката на папата Джозефина, която приготвяла пържени филийки на папата – и от там – „джиджи папа“. Дали папата похапва пържени филии и дали му готвят жени, не мога да се ангажирам, но такава е легендата.

Между другото само преди няколко дни в блога ви разказвах за последното ми пътуване до Италия и как видях папата в неделя на балкона на площад Свети Петър.

Но да се върнем в Шумен и рецептата за карета по Шуменски. В Шумен (където съм родена) всъщност направих първите си кулинарни стъпки. Спомням си бях съвсем малка – може би втори, трети клас, когато майка ми ми подари първата кулинарна книга с посвещение 🙂 Ще я снимам и ще ви я покажа. Разбира се, карета по шуменски далеч не беше първото ми кулинарно произведение, но за сметка на това бях богиня на сандвичите 🙂 Сандвич с повече от 3-4 продукта за топинг си беше вече тежката артилерия. Класиката си беше сандвич с луканка и кашкавал. Смешно ви е, но луканка не се намираше току-така, а и се режеше трудно. А и хлябът не се продаваше нарязан, това също беше допълнително усилие 🙂

Ето и рецептата:Pin It

Карета по шуменски върху джиджи папа Recipe

kareta_po_shumenski_varhu_djidji_papa

От sheytanova

Публикувано на : 05/11/2012

    Днес, 11 май, е празникът на Шумен и по тази причина реших да приготвя …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Каретата се поставят между 2 листа домакинско стреч фолио и се начукват на дебелина 7-8 мм. Ударът с чука е най-добре да е от средата на карето към краищата му.
    2. Фолиото се отстранява и каретата се осоляват и поръсват с черен пипер от двете страни.
    3. Поставят се в леко намазнена тавичка, заедно с бульона и дафиновия лист. Пекат се докато порозовеят.
    4. През това време в 1 с.л. зехтин нарязаните гъби се задушават, заедно със зехтина. Добавя се 1/2 ч.ч. от бульона. След като омекнат гъбите се пасират, ако сместа стане прекалено суха може да се добави още малко бульон.
    5. Гъбеното пюре се разпределя върху каретата, поръсват се с настърган кашкавал и се допичат.
    6. Филиите хляб се потапят в предварително разбитото яйце и се пържат в силно сгорещено олио от двете страни.
    7. Каретата по шуменски се аранжират върху пържените филийки джиджи папа.
      kareta_po_shumenski_varhu_djidji_papa
    8. Поднасят се с гарнитура салата според сезона и чаша леко охладено червено вино.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress