Когато любимите ви обичат картофи и месо и се чудите какви комбинации отвъд свинско с месо, мусака и кюфтета с картофена салата да измислите… Ето една идея за картофи слънце –  картофи с карначета и бира на фурна. Всъщност едно от любимите ми популярни ястия от детството ми беше пиле с картофи и бира на фурна и от тази рецепта на майка ми съм взаимствала идеята за бирата при печенето на картофите.

По отношение на подправките – използвах пипер меланж, но спокойно можете да го замените с млян черен пипер. Сложих и дафинов лист и сол. Наредените карначета отгоре във формата на слънце доовкусяват допълнително наредените картофки. Карначетата купих от Вашата месарница – знам, че си ги приготвят те, винаги са пресни и много се харесват у дома.

И така – да се захващаме! Подготовката на картофи с карначета на фурна отнема буквално минути. След това наливате 200 мл бира, покривате с фолио и печете картофите с карначетата с бира на 200 градуса в предварително загряна фурна! Да ви е сладко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Необходими продукти:
1200 гр картофи
800 грама карначета
3 с.л. олио
пипер меланж на скус (или черен пипер)
1 дафинов лист
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Тавичката в която ще се пекат картофите с карначета и бира се намазнява с олио. Слагат се нарязаните картофи и се осоляват, прибавя се пиперът меланж и дафиновия лист.
Карначетета се нарязват на пръчици с дължина 7-8 см и се подреждат във формата на слънце върху картофите.
Полива се струйка олио и се добавя бирата на дъното на тавичката. Покрива се с фолио и се пече около 45 минути в предварително загряна фурна на 200 градуса. След това махнете фолиото и печете още няколко минути докато карначетата с картофи добият приятен загар!
Малки хитркинки
На пръв поглед може да ви изглежда, че карначетата са много нагъсто, близо едно до друго, когато ги нареждате във формата на слънце. Това обаче не трябва да ви притеснява, защото при печенето те се свиват и формата на слънце ще се запази.