Картофи с кафе е една интересна и в същото време нетрадиционна комбинация. Кленовият сироп и кафето най-често се използват в рецептите за сладкиши, но тази рецепта за картофи на фурна доказва, че има и изключения. Силният аромат на кафето и сладкият вкус на кленовия сироп обгръщат иначе семплите на вкус картофи.
Още малко и на пазара излизат пресните картофи, които можете да използвате в тази рецепта с кафе. А ако сте истински експериментатори (и ако намерите на пазара), сложете сладки червени картофи. Така двата сладки вкуса (на картофите и кленовият сироп) ще подчертаят горчивия вкус на кафето.
Вижте още:
Червен боб с кафе и бърбън на фурна
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin ItKартофи на фурна с кафе и кленов сироп

От 03/08/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 4 порции
Картофи с кафе е една интересна и в същото време нетрадиционна …
Необходими продукти
- 1 1/2 кг картофи
- 1 1/2 кафена чаша кафе еспресо сварено Jordani Cafe BAR Espresso
- 9 с.л. кленов сироп
- 3 с.л. кафява захар
- 5 с.л. бърбън
- 9 с.л. масло
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 3 с.л. олио
- 1/2 ч.ч. бадеми пушени, нарязани на ситно
Приготвяне
- Смесете кафето, кленовия сироп и захарта. Поставете в тиган на среден огън до разтопяване на захарта. Кипнете и гответе докато сместа редуцира обема си на половина ( около 6-7 минути).
- Махнете от огъня, добавете бърбън и 2 с.л. масло. Намалете силата на огъня на половина и бъркайте докато сместа редуцира обема си до 3/4 ч.ч.(30-40 мин). Сместа не трябва да е лепкава. Допълнително ще се сгъсти, когато изстине. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Затоплете преди сервиране.
- Объркайте картофите с останалите 7 с.л. разтопено масло. Добавете сол и черен пипер на вкус. Печете в предварително загрята фурна до позлатяване на картофите (30-35 мин)
- Сервирайте като залеете картофите със сос и добавете бадеми.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Благодаря, Роси! Честит празник и на теб с малко закъснение! Рецептата за картофи с кафе е изключително нестандартна и определено е за експериментатори! Заслужава си да се пробва! Поздрави! Вили