Кедровите ядки представляват семената на някои видове иглолистни дървета. Според ботаниците са семена, а според кулинарите са ядки. Истинските кедрови дървета растат в Ливан, но най-големият износител на кедрови ядки е Северен Китай. В Европа кедрови семена се добиват от вид иглолистно дърво в Италия.
Хранителните и лековити свойства на кедровите ядки са познати от древни времена още по времето на Авицена.
Кедровите ядки са богати на много полезни вещества. Те са източник на много витамини, минерали и аминокиселини, които се от съществено значение за растежа. Затова кедровите ядки се препоръчват за деца и бременни.
Кедровите ядки намират широко приложение в кулинарията. Особено са популярни в Средиземноморската кухня. Те придават невероятен екзотичен вкус на всяка гозба. Основна съставка са на прочутия сос песто дженовезе. Кедровите ядки могат да са чудесен завършек на много салати. Салата от рукола, зелена салата, царевица, чери домати чудесно се допълва с кедрови ядки. Те са част от пълнежа на лозови сарми или рулца от пресни тиквички. Кедровите ядки се добавят към ориз, различни меса, риба, паста, макарони. Чудесно се съчетават със сирена, стафиди, лимони, каперси, домати, авокадо.

Може да опитате кедрови ядки на марокански чай. Кедровите ядки се използват и в сладкарството. Запечени и смлени служат за приготвяне на прочути италиански бисквити. Кедровите ядки имат принос към невероятният и екзотичен вкус на сютляш – мляко с ориз по турски. Сега е сезона на копривата и копривеното песто със запечени и смлени кедрови ядки. Използват се при някои сиропирани сладкиши и шоколади. Кедровите ядки могат да украсят и допълнят вкуса на различни кейкове. През летните горещини са чудесно допълнение към сладоледа. Леко запечени и задушени кедровите ядки засилват своя вкус и аромат и са невероятен деликатес.

Кедровите ядки трябва да се съхраняват в кутии, в които влиза въздух и на тъмно. Необелените могат да се съхраняват в хладилник, но преди употреба се обелват.

Снимки: http://www.ohnuts.com

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bgPin It