За родина на кимиона се счита Азия, но сега се отглежда в плантации в Мароко, Сирия, Индия, Египет, Чили. В България се среща диворастящ в Северна България във Върбишки проход, Шуменско.

Кимионът е една от най-традиционните български подправки.

На какво се слага кимион?

Месо. Много удачно е използването на кимион в месни ястия, колбаси, наденици, суджуци, приготвени в домашни условия. Навярно като се каже кимион, първата асоциация на повечето български домакини е кебапчета и пържени кюфтета. И в двете рецепти се използва кимион.

Ястия с кайма. Аз съм го използвала за сармички с кисело зеле и пълнени камби. Подправката има силен, специфичен аромат.

Кимионът като част от миксове. Кимионът е неделима съставка на къри и гарам масала, които са предпочитани от индийската, латиноамериканската и близкоизточната кухня.

В мексиканската кухня се използва широко кимион – ето една мексиканска рецепта за такос.

Съчетание с други подправки

Кимионът се съчетава чудесно с подправката характерна за индийската кухня кайенски пипер. Ето една рецепта, я която идеално си партнират двете – яхния от боб черно око.

В Латинска Америка кимионът се използва заедно с чили, канела, риган, асатефида.

В мексиканската кухня се комбинира със сос чили, лют червен пипер, чили на прах, чили със семки и т.нат

В кухнята на Близкия Изток се комбинира с куркума, кориандър, заатар, турски лют червен пипер, синапено семе.

Ето идея за фалафел със сусамов тахан, червена леща и агнешки стекове със зеленчуци – три рецепти, в които се използва кимион.

В традиционната българска кухня кимионът се слага в месни, така и безмесни ястия, заедно с магданоз, девисил, черен пипер, чубрица, целина.

Съвети

Добре е кимионът да се запържва леко в мазнина. Така най-добре се долавя богатия му аромат. Не трябва да се бърка с други подправки като ким и черен кимион.

От кимиона се извлича етерично масло, което съдържа оцетна киселина, белтъчини, мазнини и други полезни вещества.

 От семената на кимиона се прави чай, който помага при настинка, бронхит, коремни болки при кърмачета.
 С кимиона, както и с останалите подправки не трябва да се прекалява.

Pin It