За родина на кимиона се счита Азия, но сега се отглежда в плантации в Мароко, Сирия, Индия, Египет, Чили. В България се среща диворастящ в Северна България във Върбишки проход, Шуменско.
Кимионът е една от най-традиционните български подправки.
На какво се слага кимион?
Месо. Много удачно е използването на кимион в месни ястия, колбаси, наденици, суджуци, приготвени в домашни условия. Навярно като се каже кимион, първата асоциация на повечето български домакини е кебапчета и пържени кюфтета. И в двете рецепти се използва кимион.
Ястия с кайма. Аз съм го използвала за сармички с кисело зеле и пълнени камби. Подправката има силен, специфичен аромат.
Кимионът като част от миксове. Кимионът е неделима съставка на къри и гарам масала, които са предпочитани от индийската, латиноамериканската и близкоизточната кухня.
В мексиканската кухня се използва широко кимион – ето една мексиканска рецепта за такос.
Съчетание с други подправки
Кимионът се съчетава чудесно с подправката характерна за индийската кухня кайенски пипер. Ето една рецепта, я която идеално си партнират двете – яхния от боб черно око.
В Латинска Америка кимионът се използва заедно с чили, канела, риган, асатефида.
В мексиканската кухня се комбинира със сос чили, лют червен пипер, чили на прах, чили със семки и т.нат
В кухнята на Близкия Изток се комбинира с куркума, кориандър, заатар, турски лют червен пипер, синапено семе.
Ето идея за фалафел със сусамов тахан, червена леща и агнешки стекове със зеленчуци – три рецепти, в които се използва кимион.
В традиционната българска кухня кимионът се слага в месни, така и безмесни ястия, заедно с магданоз, девисил, черен пипер, чубрица, целина.
Съвети
Добре е кимионът да се запържва леко в мазнина. Така най-добре се долавя богатия му аромат. Не трябва да се бърка с други подправки като ким и черен кимион.
От кимиона се извлича етерично масло, което съдържа оцетна киселина, белтъчини, мазнини и други полезни вещества.
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!