Червената леща е един особено благодатен продукт и с малко повече въображение може да се използва в десетки рецепти. Моето предложение за рецепта с червена леща е следното: кюфтета от червена леща с куркума. В тази рецепта използвах турска червена леща Олабио. Да, освен индийците, турците също са майстори на варивото.
Подправките в кюфтетата могат да ви напомнят леко за индийската кухня. Но вкусовете няма да са толкова пикантни. Иначе казано – приятна изненада и разнообразие към зимните ни рецепти!
Не забравяйте да харесате страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.
Pin It
Кюфтета от червена леща с куркума

От 01/28/2013
Публикувано на :Червената леща е един особено благодатен продукт и с малко повече …
Необходими продукти
- 1 ч.ч. червена леща Олабио
- 1-2 скилидки чесън
- 1-2 с.л. зехтин
- 1 средно голяма глава лук
- 2 яйца
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. кимион
- черен пипер на вкус
- 2-3 с.л. галета + допълнително за овалване
- 2 ч.ч. вода
- 1 с.л. магданоз прясно нарязан
- сол на вкус
- мазнина за пържене на кюфтетата
Приготвяне
- Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушава в зехтина. Прибавят се куркумата, черен пипер, кимион и се разбърква интензивно.
- Добавят се лещата и водата. Слага се сол на вкус.
- Вари се докато водата се абсорбира напълно. Ако лещата все още не е готова, добавете още малко вода. Бъркайте периодично.
- След като лещата е готова се оставя да се охлади. Към нея се прибавят галетата, яйцата, пресния магданоз. Сместа се омесва добре. Ако е прекалено лепкава, добавете още галета.
- От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и/или галета и се пържат в силно сгорещена мазнина.
- Могат да се поднесат както топли, така и студени.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!