Както вече ви писах тук, бях на една вечеря Absolut Exclusive Dinner Eat Sofia , на която Беата Първулова трансформира София в седем степенно меню. Водка Абсолют създават специално фейсбук приложение, в което всеки ще може да качи рецепта (както и името на мястото в София, от което е вдъхновена).
Реших и аз да покажа едно ястие, което силно асоциирам с едно от любимите ми места в София – дворът на църквата света Параскева. Това са кюфтетата по цариградски. В рецептата няма нищо изключително, необичайно, нестандартно. Просто ароматът на това ястие и малките кюфтенца ме връщат в студентските ми години. Ето каква е моята връзка между дворът на църквата Света Параскева и кюфтенцата по цариградски.
Дворът на църквата Света Параскева – това е районът, в който прекарах голяма част от студентските си години. По време на сесиите грабвах записките си и сядах на някоя пейка в двора на църквата Света Параскева. След като се приберях в квартирата, хазайката ми – баба Цури винаги беше приготвила нещо вкусно, питателно, ароматно… Най-често ме посрещаше с чинийка с пържени кюфтета и казваше „Хайде, хапни си, изморена си, изпити те чакат!“ Цялата къща ухаеше на уют, на дом, на пържени кюфтета…
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Ароматни кюфтета в кошнички от бекон
Кюфтета на фурна с патладжани и домати
Pin ItКюфтета по цариградски и спомени от студентските години

От 11/25/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 2 порции
Както вече ви писах тук, бях на една вечеря Absolut Exclusive Dinner Eat Sofia , на която …
Необходими продукти
- 300 грама кайма
- 1 филия хляб сух
- 500 грама картофи
- 1 ч.л. чубрица ронена
- 1 малка глава лук
- брашно за овалване
- олио за пържене
- 2-3 стръка магданоз
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сол на вкус
- 10 с.л. прясно мляко половината за накисване на хляба, а другата половина - за картофеното пюре
- 1 яйце
- 1 с.л. масло
Приготвяне
- Хлябът се накисва в млякото, след това кората се махва и отцеденият хляб се прибавя към каймата. Добавят се подправките, яйцето, нарязаният на ситно лук. Каймата се меси около 10 минути.
- От каймата се оформят кюфтенца, малко по-малки от орех. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещеното олио.
- Картофите се сваряват, обелват се още докато са топли и към тях се добавя маслото и солта. Размачкват се като се прибавя млякото.
- Върху картофеното пюре се нареждат кюфтенцата и се поднасят.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!