Както вече ви писах тук, бях на една вечеря Absolut Exclusive Dinner Eat Sofia , на която Беата Първулова трансформира София в седем степенно меню. Водка Абсолют създават специално фейсбук приложение, в което всеки ще може да качи рецепта (както и името на мястото в София, от което е вдъхновена).

Реших и аз да покажа едно ястие, което силно асоциирам с едно от любимите ми места в София – дворът на църквата света Параскева. Това са кюфтетата по цариградски. В рецептата няма нищо изключително, необичайно, нестандартно. Просто ароматът на това ястие и малките кюфтенца ме връщат в студентските ми години. Ето каква е моята връзка между дворът на църквата Света Параскева и кюфтенцата по цариградски.

Дворът на църквата Света Параскева – това е районът, в който прекарах голяма част от студентските си години. По време на сесиите грабвах записките си и сядах на някоя пейка в двора на църквата Света Параскева. След като се приберях в квартирата, хазайката ми – баба Цури винаги беше приготвила нещо вкусно, питателно, ароматно… Най-често ме посрещаше с чинийка с пържени кюфтета и казваше „Хайде, хапни си, изморена си, изпити те чакат!“ Цялата къща ухаеше на уют, на дом, на пържени кюфтета…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кюфтета с гарнитура

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Писюр кюфте с гъбиPin It

Кюфтета по цариградски и спомени от студентските години

kjufteta_po_tsarigradski

От sheytanova

Публикувано на : 11/25/2013

  • Брой / порции: 2 порции

Както вече ви писах тук, бях на една вечеря Absolut Exclusive Dinner Eat Sofia , на която …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Хлябът се накисва в млякото, след това кората се махва и отцеденият хляб се прибавя към каймата. Добавят се подправките, яйцето, нарязаният на ситно лук. Каймата се меси около 10 минути.
  2. От каймата се оформят кюфтенца, малко по-малки от орех. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещеното олио.
  3. Картофите се сваряват, обелват се още докато са топли и към тях се добавя маслото и солта. Размачкват се като се прибавя млякото.
  4. Върху картофеното пюре се нареждат кюфтенцата и се поднасят.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress