За пръв път тази година приготвих филе Елена и рецептата се оказа изключително сполучлива. Препоръчвам я 🙂 Майка ми обаче приготвя козя пастърма и също се получава много добре. Всъщност вместо козе месо можете да използвате овче месо и ще получите овча пастърма 🙂 Та ако се чудите как се прави козя пъстарма в домашни условия – ето как я прави мама 🙂

Месото се обезкостява и нарязва на парчета. По желание някои от тях може да се оставят с костта. Премахват се сухожилията и излишната мазнина. Месото се нарежда в подходящ съд като се засипва обилно със сол. Притиска се добре, за да излезе въздуха. Престоява една седмица докато водата и кръвта се отделят. Месото се изважда и се измива с хладка вода. Следващите 24 часа парчетата месо престояват в студена течаща вода под лека струйка. След това всяко парче се връзва с канап и се пуска за 10 секунди във вряща вода. Закачат се на сухо и проветриво, защитено от насекоми място. Сушенето продължава десетина дни. След това може да се съхранява във фризер.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Апетайзър с круши, рукола и сушена свинска рибица

Бъркани яйца със саздърма