Ако се чудите как се прави филе Елена – ще ви кажа – много е просто. Според някой тайната се крие във въздуха на Еленския балкан, но според мен основната тънкост е да имате проветриво място, на което да съхнат бон филетата (или иначе казано малките рибици).

Аз последния път като приготвях купих свински бон филета, които са около 400 грама всяко. Ако рибиците са по-малки – ще трябва да ги сушите по-малко, ако са по-дебели – повече време. Сушенето на филето Елена е много относително – може рибиците да изсъхнат за 6-7 дни, а може и за няколко седмици. Зависи и колко изсъхнали ги обичате. Затова моят съвет е, когато сушите бонфилета за първи път, опитайте на няколко пъти месото като си отрязвате по малко, за да разберете кога е достатъчно сухо, за да ви допада на вашия вкус. Когато не е много добре изсъхнало месото е по-меко. Колкото повече изсъхва филето Елена става по-твърдо.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Апетайзър с круши, рукола и сушена свинска рибица

Бъркани яйца със саздърма

 Pin It

Класическа рецепта за филе Елена

klasicheska_retsepta_za_file_elena

От sheytanova

Публикувано на : 12/06/2013

  • Брой / порции: 2 бон филета

Ако се чудите как се прави филе Елена – ще ви кажа – много е просто. Според …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. свинските бон филета се обезципяват се слагат в тенджера или друг съд. Покриват се с морска сол и се добавя 1 ч.ч. вода.
    sushene_na_file_elena
  2. Оставят се така 24 часа, след което се изваждат и се слагат в хладка вода за няколко часа, за да се обесолят. Можете да смените водата 1-2 пъти.
  3. След това се промушват със здрав конец и се оставят да се отцедят за около час-два.
  4. После се обтриват с подправките (черен пипер, червен пипер и чубрица) и се затискат между две дъски за една нощ (последното е по желание, ако желаете филетата да станат по-сплескани).
  5. Оставят се на проветриво и сигурно място (да нямат досег животни и насекоми) и така се изсушават за около 10 дни.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress