Хумусът е паста, изключително популярна в арабския свят и сред арменците. Приготвя се бързо и може да се използва както за дип (хммм, представих си как потапям топлия, ароматен, току-що изпечен хляб в хумуса), така и като гарнитура към меса, патладжан или други зеленчуци.

Ако сте хапвали фалафел, почти сигурно вътре е да имало и хумус, поне в дебелите книги така пише, че се приготвя.

Аз лично предната вечер го приготвих като уелкъм, хумус върху изключително апетитни гризини и отгоре нарязах пера на пресен лук за разкош 🙂

Подправките играят изключително важна роля във всяка кухня, но в арабската те са задължителни. В този смисъл в различните вариации на рецептите за хумус можете да срещнете да се добавя смлян кимион.

Рецепта за хумус

humus

От sheytanova

Публикувано на : 05/12/2012

  • Приготвяне : 10-15 минути

Хумусът е паста, изключително популярна в арабския свят и сред арменците. …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Нахутът се отцежда, като водата от консервата се запазва в случай, че сместа стане прекалено суха.
  2. Всички продукти се пасират до получаване на хомогенна смес.
  3. Хумусът не трябва да е нито много гъст, нито много течен, идеалната консистенция можете да различете по следния начин – вземате малко хумус с една лъжичка, вдигате я вертикално на чинията и ако падна леко, „капне“ от лъжицата значи е идеална. Ако е прекалено сух хумусът се добавя по малко от водата от консервата докато се получи желаната гъстота. Аз лично предпочетох хумусът да бъде по-гъст в този случай, защото го използвах за намазване върху гризините.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress