Хумусът е паста, изключително популярна в арабския свят и сред арменците. Приготвя се бързо и може да се използва както за дип (хммм, представих си как потапям топлия, ароматен, току-що изпечен хляб в хумуса), така и като гарнитура към меса, патладжан или други зеленчуци.
Ако сте хапвали фалафел, почти сигурно вътре е да имало и хумус, поне в дебелите книги така пише, че се приготвя.
Аз лично предната вечер го приготвих като уелкъм, хумус върху изключително апетитни гризини и отгоре нарязах пера на пресен лук за разкош 🙂
Подправките играят изключително важна роля във всяка кухня, но в арабската те са задължителни. В този смисъл в различните вариации на рецептите за хумус можете да срещнете да се добавя смлян кимион.
Рецепта за хумус

От 05/12/2012
Публикувано на :- Приготвяне : 10-15 минути
Хумусът е паста, изключително популярна в арабския свят и сред арменците. …
Необходими продукти
- 1 консерва нахут (около 400 грама)
- 3 с.л. сусамов тахан
- 4-5 с.л. зехтин
- 4-5 скилидки чесън
- 1/3 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. лимонов сок
- сол
- пресен лук за декорация
Приготвяне
- Нахутът се отцежда, като водата от консервата се запазва в случай, че сместа стане прекалено суха.
- Всички продукти се пасират до получаване на хомогенна смес.
- Хумусът не трябва да е нито много гъст, нито много течен, идеалната консистенция можете да различете по следния начин - вземате малко хумус с една лъжичка, вдигате я вертикално на чинията и ако падна леко, "капне" от лъжицата значи е идеална. Ако е прекалено сух хумусът се добавя по малко от водата от консервата докато се получи желаната гъстота. Аз лично предпочетох хумусът да бъде по-гъст в този случай, защото го използвах за намазване върху гризините.
- Course: Гарнитура
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!