vina_na_divino_taste

Утре целия ден ще бъда на Divino.Taste 2012 и освен, че ще ходя на майсторски клас за класическите винени сортове и на WiFo – форумът за вино и храна, ще имам възможност да опитам над 200 от най-добрите български вина.

Давам си сметка, че за един ден няма да мога да опитам всички вина, които искам. Най-малкото защото не съм винен специалист и нито небцето ми, нито обонянието ми е свикнало на подобен винен маратон. И за това съм си набелязала изби, чиито вина искам да опитам първия ден и такива, които да опитам втория ден. Ето на какво съм се спряла:

Анжелус естейт – създателите на избата са хора, които стоят зад други успешни винени проекти у нас – избата „Беса Валей“ (също участник в изложението) и добилото широка популярност заради качествата си вино „Енира“. Говори се, че винарската изба ще се превърне в една от най-добрите у нас с нетипичната си архитектура и модерно оборудване. Изграждането на избата е финализирано през тази година и не съм сигурна, но първите вина на избата са излезли през 2009. На DiVino.Taste 2012 ще опитам поне глътка от един от „жребците“ вината с марка Stallion на винарската изба.

Друга млада и интересна българска изба е Орбилус. Тяхното вино Орбелус Мелник 201- спечели бронзов медал на Първия Балкански Винен Фестивал 2012 и златен медал на Винобалканика 2012. Опитах за пръв път това вино и ми направи изключително приятно впечатление с плътния си цвят и приятните сладки тонове. Виното е купаж от ранна мелнишка лоза (разновидност на широката мелнишка лоза), Пти Вердо, Сира и Гренаш Ноар. Ако виното бъде представено на изложението, определено ще го опитам

Росиди е следващата изба, която прави пробив у нас, на чиито щанд определено искам да се отбия. На курса за съчетаване на вино и сирене, за пръв път от Юлия Костадинова чух за тази изба. Дегустирах Гевюрцтраминерът им от 2011 – изключително елегантно вино с балансирано тяло, усещат се минерални тонове. Съчетава се много успешно с твърди сирена, като пекорино, пармеджано, грюер, чедър. Аз го опитах с грюер и упойващият аромат на ядки и мед в сиренето се допълниха успешно с виното.

Искам да видя и какво ще предложат от винарска изба Стримон, които особено ме привличат с възможностите, които предлагат за винен туризъм. Аз планирам през декември почивка и ако мога да включа някоя „винена“ забележителност ще е чудесно. Традиционно тези земи (долината на Струма) са известни с широката мелнишка, но Стримон отглеждат успешно и други сортове – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Гран, Пти Вердо и др. Едно от най-емблематичните им вина според мен е Strymon Cuvee 2009 купаж с рубинено червен цвят и интензивен плодов аромат.

Сигурно пропускам заслужаващи вниманието изби и вина и съм отворена за вашите аргументирани предложения кое вино да опитам на Дивино.

Снимка: drinknectar.com

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *