Утре целия ден ще бъда на Divino.Taste 2012 и освен, че ще ходя на майсторски клас за класическите винени сортове и на WiFo – форумът за вино и храна, ще имам възможност да опитам над 200 от най-добрите български вина.
Давам си сметка, че за един ден няма да мога да опитам всички вина, които искам. Най-малкото защото не съм винен специалист и нито небцето ми, нито обонянието ми е свикнало на подобен винен маратон. И за това съм си набелязала изби, чиито вина искам да опитам първия ден и такива, които да опитам втория ден. Ето на какво съм се спряла:
Анжелус естейт – създателите на избата са хора, които стоят зад други успешни винени проекти у нас – избата „Беса Валей“ (също участник в изложението) и добилото широка популярност заради качествата си вино „Енира“. Говори се, че винарската изба ще се превърне в една от най-добрите у нас с нетипичната си архитектура и модерно оборудване. Изграждането на избата е финализирано през тази година и не съм сигурна, но първите вина на избата са излезли през 2009. На DiVino.Taste 2012 ще опитам поне глътка от един от „жребците“ вината с марка Stallion на винарската изба.
Друга млада и интересна българска изба е Орбилус. Тяхното вино Орбелус Мелник 201- спечели бронзов медал на Първия Балкански Винен Фестивал 2012 и златен медал на Винобалканика 2012. Опитах за пръв път това вино и ми направи изключително приятно впечатление с плътния си цвят и приятните сладки тонове. Виното е купаж от ранна мелнишка лоза (разновидност на широката мелнишка лоза), Пти Вердо, Сира и Гренаш Ноар. Ако виното бъде представено на изложението, определено ще го опитам
Росиди е следващата изба, която прави пробив у нас, на чиито щанд определено искам да се отбия. На курса за съчетаване на вино и сирене, за пръв път от Юлия Костадинова чух за тази изба. Дегустирах Гевюрцтраминерът им от 2011 – изключително елегантно вино с балансирано тяло, усещат се минерални тонове. Съчетава се много успешно с твърди сирена, като пекорино, пармеджано, грюер, чедър. Аз го опитах с грюер и упойващият аромат на ядки и мед в сиренето се допълниха успешно с виното.
Искам да видя и какво ще предложат от винарска изба Стримон, които особено ме привличат с възможностите, които предлагат за винен туризъм. Аз планирам през декември почивка и ако мога да включа някоя „винена“ забележителност ще е чудесно. Традиционно тези земи (долината на Струма) са известни с широката мелнишка, но Стримон отглеждат успешно и други сортове – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Гран, Пти Вердо и др. Едно от най-емблематичните им вина според мен е Strymon Cuvee 2009 купаж с рубинено червен цвят и интензивен плодов аромат.
Сигурно пропускам заслужаващи вниманието изби и вина и съм отворена за вашите аргументирани предложения кое вино да опитам на Дивино.
Снимка: drinknectar.comPin It
Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too great. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous site.
I just want to tell you that I am just very new to blogging and definitely liked this web page. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog . You certainly come with remarkable articles. Thanks a bunch for revealing your website page.
I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again
What i do not realize is in truth how you are now not actually much more smartly-appreciated than you might be right now. You are very intelligent. You already know therefore considerably when it comes to this subject, made me in my view imagine it from numerous numerous angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated unless it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs nice. At all times deal with it up!
Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.
You have brought up a very fantastic details, appreciate it for the post.