В сезона на дюлите е престъпление за мен да не направя печени, карамелизирани дюли. Ароматът им ми напомня за детството и баба ми, която имах чувството, че можеше само на дюли да живее. Спомням си как нареждаше дюлите изправени на перваза на прозореца и винаги стаята й ухаеше на плодове.
Ако сега е сезонът на дюлите, то за тапиоката сезон няма. За това ви предлагам една рецепта с тапиока – десерт с аромат на кокос и запечени дюли. Десертът с тапиока има много елегантен и изискван вкус.
Тапиоката представлява малки бяло-жълтеникави зрънца, които се използват както за сгъстяване на супи, ястия, така и за превъзходни десерти. Десертите с тапиока и мляко някои българи асоциират с мляко с ориз, но текстурата на ориза и тапиоката като се сварят е различен. Кремът с тапиока е вкусен както топъл, така и когато се охлади, така че опитайте и двата варианта.
За щастие тапиока се внася и у нас и все повече хора я използват, за това скоро ще пиша подробно за нея!
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin ItКокосов тапиока крем със запечени дюли

От 01/25/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 6 порции
Изискан крем с тапиока, кокосово мляко и карамелизирани дюли
Необходими продукти
- 1 ч.ч. тапиока
- 400 мл кокосово мляко 1 консерва
- 5-6 с.л. пудра захар
- 2 средно големи дюли
- 3 с.л. кафява захар
Приготвяне
- Тапиоката се накисва във вода за една нощ.
- На сутринта се измива добре и се слага да се вари в 1 1/2 ч.ч. вода.
- Бърка се непрекъснато.
- Топчетата от тапиока трябва да станат прозрачни. Прибавя се кокосовото мляко и пудрата захар. Бърка се докато сместа се сгъсти.
- Дюлите се нарязват на кубчета и се слагат в незалепваща тава. Пекат се около 25-30 минути, като от време на време се разбъркват.
- След това се поръсват с кафявата захар и се оставят във фурната докато се карамелизират.
- Кремът от тапиока докато е горещ се разпределя в купички за десерт, оставя се да стегне малко и отгоре се слагат запечените дюли.
- Може да се сервира както топъл, така и охладен.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!