В сезона на дюлите е престъпление за мен да не направя печени, карамелизирани дюли.  Ароматът им ми напомня за детството и баба ми, която имах чувството, че можеше само на дюли да живее. Спомням си как нареждаше дюлите изправени на перваза на прозореца и винаги стаята й ухаеше на плодове.

Ако сега е сезонът на дюлите, то за тапиоката сезон няма. За това ви предлагам една рецепта с тапиока – десерт с аромат на кокос и запечени дюли. Десертът с тапиока има много елегантен и изискван вкус.

Тапиоката представлява малки бяло-жълтеникави зрънца, които се използват както за сгъстяване на супи, ястия, така и за превъзходни десерти. Десертите с тапиока и мляко някои българи асоциират с мляко с ориз, но текстурата на ориза и тапиоката като се сварят е различен. Кремът с тапиока е вкусен както топъл, така и когато се охлади, така че опитайте и двата варианта.

За щастие тапиока се внася и у нас и все повече хора я използват, за това скоро ще пиша подробно за нея!

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bgPin It

Кокосов тапиока крем със запечени дюли

tapioka_krem_s_djuli

От sheytanova

Публикувано на : 01/25/2013

  • Брой / порции: 6 порции

Изискан крем с тапиока, кокосово мляко и карамелизирани дюли

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Тапиоката се накисва във вода за една нощ.
  2. На сутринта се измива добре и се слага да се вари в 1 1/2 ч.ч. вода.
  3. Бърка се непрекъснато.
  4. Топчетата от тапиока трябва да станат прозрачни. Прибавя се кокосовото мляко и пудрата захар. Бърка се докато сместа се сгъсти.
  5. Дюлите се нарязват на кубчета и се слагат в незалепваща тава. Пекат се около 25-30 минути, като от време на време се разбъркват.
  6. След това се поръсват с кафявата захар и се оставят във фурната докато се карамелизират.
    zapecheni_djuli
  7. Кремът от тапиока докато е горещ се разпределя в купички за десерт, оставя се да стегне малко и отгоре се слагат запечените дюли.
  8. Може да се сервира както топъл, така и охладен.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress