ikona_rajdane_na_isus_hristos

Коледните пости (наричани още Рождествени пости) започват на 14 ноември (срещу 15-ти в полунощ)  и продължават до 24 декември 2012. По време на коледния пост има дни, в които се спазват строги пости (т.е. разрешено е да се консумира само растителна храна с олио или зехтин). Абсолютно се забраняват млечните продукти и продуктите от животински произход по време на строгия пост. Риба, морски дарове и вино са разрешени в някои от дните. Коледните пости са по-леки от Великденските пости, по-долу можете да прочетете на кой ден какво е разрешено да се яде по време на поста:

от 15 ноември до 22 ноември – растителна храна, разрешено е олио

21 ноември – разрешени са вино и риба (за деня на Християнското семейство)

от 23 ноември до 19 декември – разрешава се вино и риба (без сряда и петък, когато се спазва строг пост)

от 20 декември (Игнажден) до 24 декември (Бъдни вечер) – само растителна храна, с олио

25 декември – блажи се, разрешава се месо и храни от растителен произход (яйца, мляко, кашкавал, сирене) дори ако е сряда или петък

Причините хората да постят в днешно време са много. Редица спазват християнските канони и за това постят. Други се придържат към пост, за да се пречистят от токсините в тялото, да отслабнат, да се почустват по-добре. Според мен духовният пост е по-голямото изпитание за повечето хора. Пречистването на душата наред с  тялото е истинската цел на постите. Тяхната идея е хората да подтиснат страстите и да възстановят хармонията в душата на хората.  Дори и да не спазваме строго постите, нека да се опитаме да бъдем по-човечни, по-смирени и по-добри!

Аз ще направя опит всеки ден да ви пускам по една рецепта за коледните пости и ще ги публикувам в секцията за рецепти за пости тук. Тъй като по време на различните пости се разрешават и забраняват различни продукти, а категорията ми за рецепти за пости е една, моля проверявайте дали рецептата е подходяща за конкретния пост.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Идеи за ястия по време на пости

Може ли да ядем морски дарове по време на Коледните пости?

Мед по време на пости – може ли?

 

Снимка: prosvetise.com

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *