У нас копърът вирее в цялата страна. Използва се като подправка, но има и лечебни свойства. Познат е още на древните римляни. Старите гърци са палели ароматно масло от копър. По този начин са демонстрирали своето благосъстояние.

Коя част от копъра се използва?

Използва се както зелената част на растението, така и семената на копъра. Берат се преди да са узрели добре. Изсушените семена на копъра са светло кафяви  На вкус си приличат с кимиона, ароматни и сладни с леко горчив привкус.

За какво се използват семената от копър?

Семената от копър добре овкусяват маринати, сирена, салати, сосове, риба, а също така пилешко месо. Идеална подправка са за супи, картофени ястия – варени, печени, задушени. Както и за зеленчукови плата – с грах, зелен боб и гъби. Семената от копър се използват за придобиване на неповторимия вкус на някои месни деликатеси в Банско и Гоцеделчевско.

Невероятно вкусни са сърмите или пълнени чушки, овкусени с лъжичка семена от копър. Те са незаменима съставка при индийското къри. Изсушените семена, както са на клончето, са задължителна подправка при домашните стерилизирани краставички (киселите краставички). Ако предпочитате домашна горчица, не забравяйте да сложите и семена от копър.

Семена от копър и други подправки

Семената от копър идеално се комбинират с лук, чесън, черен пипер, лимон. При ядене семената от копър се слагат към края на варенето, за да не се загуби аромата им.

Семената на копъра са богати на етерично масло, минерали. Те помагат при колики, безсъние, кашлица, остеопороза. В народната медицина се използва още при главоболие, хълцане, укрепващо кръвоносните съдове, за увеличаване млякото при кърмачките.

Снимка: www.ejozi.co.zaPin It