Кориандърът се използва като подправка от най древни времена. Смята се, че е познат от 5000 г. пр. Хр. В рецептите се използват се всички части на растението.

Готвене с кориандър

Добре е изсушените семена на кориандъра да се сложат в началото на готвенето. По този начин те ще пуснат аромата си и той ще обогати ястието.

Семената на кориандъра се използват като съставка на кърито. В някои страни, между които и България се слага в колбасите, в сладкарската промишленост, при меки бонбони, производство на бира, млечни продукти.

На какво се слага кориандър?

Маринати. В европейската кухня се използва за маринати в съчетание с дафинов лист, бахар и карамфил.

Месо. При овнешко месо се използва за рецепти, при които се комбинира с лук, черен пипер, чесън, риган.

Супи и салати. Смлян и на зърна подправката се слага на супи и салати. Изключително подходящи са пресните листа кориандър за студената супа гаспачо.

Съчетава се добре с картофи и риба. Вижте как го използвах при панировка за риба.

Дивечът е чудесен с кориандър в съчетание с други подправки.

Индийска кухня. Една от най-широко използваните подправки при индийските ястия. Ако четете рецепти на английски, ще го срещнете като силантро. Използва се най-често пресен, но е трудно да се намери у нас в такова състояние. Задължително опитайте даал тадка, в който има малко сух кориандър.

Етерични масла. От семената се извлича етерично масло, което се използва за получаване на различни аромати на лимон, теменуга, лилия и др. Семената имат привкус на лимон, други ги оприличават на топъл орех или на портокал.

Други приложения на кориандъра

Кориандър против махмурлук. Кориандърът премахва миризмата на алкохол. Кзват, че ако се сдъвчат в края на пиенето няколко зърна накиснати във вино премахват махмурлука на сутринта.

Охлаждащ ефект. Кориандърът охлажда организма и затова е подходящ за хора, които не обичат или не трябва да ядат пикантни храни.

При некачествено, старо месо. Семената и листата са се изплзвали още в средните векове за подобряване на вкуса или „маскиране“ на некачествено, старо месо. Антиоксидантното му действие се използва за предотвратяване развалянето на храни. Аз лично не ви препоръчвам да го изпозлвате при старо месо, това по-скоро е практика, която се използва в промишлеността.

Антибактериално действие на коринадъра. Антибактериалното му действие при лекуване на салмонела. Освен това помага при диабет, акне, усилва перисталтиката на червата,подпомага дихателната система при простуда. Листата се различават по вкус и мириз от семената. Когато са пресни се наричат сулантро и приличат на италианския магданоз. Използват се най вече в китайската и мексиканска кухня и в салати в Русия.

Къде да намерим кориандър

У нас кориандър можете да купите от големите супермаркети, специализираните магазини за подправки и някои от био магазините.

У нас диворастящ кориандър се среща в околностите на Бразник и Ивайловград. От края на 19-ти век се отглежда и промишлено.

Прекалено използване на кориандър.

Не трябва да се прекалява с кориандъра. Прекалената употреба води до нарушаване на съня, отслабване на паметта, заекване.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://bilkovichayove.comPin It