Крехко телешко в уок е една рецепта с азиатски нотки, основно поради използването на уок-а за приготвянето на месото, макар телешкото традиционно да не се консумира кой знае колко много в азиатските страни. Предимството на този тип дълбок, азиатски тиган уок е във високата температура, която поддържа.

 

За да стане телешкото крехко, не е необходимо просто да е нарязано на тънки жулиени. Преди време в рецептата за оссо буко писах за тънкостите при приготвяне на крехко телешко в домашни условия и споменах за специален инструмент, с който месото се шпикова, скъсва жилите и месото става крехко. Успях да намеря този инструмент за окрехкотяване шпиковане на телешко (на снимката по-долу)и у нас и за пръв път го използвах в тази рецепта за телешко в уок.

instrument_za_shpikovane_na_teleshko

Крехко телешко в уок с моркови и лук

krehko_teleshko_v_uok_s_luk_i_morkovi

От sheytanova

Публикувано на : 07/27/2012

    Крехко телешко в уок е една рецепта с азиатски нотки, основно поради …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Месото се окрехкотява с помощта на уреда, за който споменах по-горе.
      shpikovano_teleshko
    2. След това се намазва обилно със соев сос и се оставя да престои поне 1 час в хладилник.
      teleshko_soev_sos
    3. След това се нарязва на тънки жулиени около 6 мм. Осолява се.
    4. Морковите се нарязват на шайби, а лукът – на 4.
    5. Загрява се уок-а и се слагат няколко супени лъжици мазнина. Добавя се половината чесън и лук. 10 минути по-късно се добавят половината моркови и част от телещкото месо.
    6. Всяко парче месо се запържва от 2-те страни за по2 минути и се изважда. Поръсва се с черен пипер. След като месото е готово в уока по същия начин се приготвят останалите парчета.
      teleshko_po_aziatski
    7. Сервира се топло с ориз или картофи.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress