Откакто си купих газова горелка (за крем брюле), направо се „родих“. Макар да й викат, че е горелка за крем брюле, оказва се, че може да се използва в редица рецепти, които ще ви показвам една по една.

Разликата между моите крем карамел и крем брюле е следната – аз приготвям крем карамел с цели яйца, а крем брюле – само от жълтъци. Другата разлика е, че при крем карамела използвам прясно мляко , а за брюлето – сметана. Най-емблематичната разлика е в карамела – при крем карамела, захарта се разтопява първо и след това се пече кремът. Аз лично го пека в малки купички и после обръщам крема в чинийка. Карамеленият сироп се стича върху целия крем.

Когато приготвям крем брюле изпичам крема и после слага малко захар върху крема и с помощта на горелката го карамелизирам. Получава се апетитна коричка карамел, която се „счупва“ с лъжичката. Крем брюлето се сервира във формичката, в която е изпечен.

И двата крема могат да се сервират с плодове или сладолед.Pin It

Крем карамел (карамелизиране на захарта с газова горелка) Recipe

krem_karamel_gazova_gorelka

От sheytanova

Публикувано на : 10/13/2012

  • Брой / порции: 4 Servings

Откакто си купих газова горелка (за крем брюле), направо се „родих“. Макар …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Млякото се кипва и захарта се изсипва. Бърка се докато захарта се разтопи. Добавя се ваниловата есенция. Оставя се млякото леко да изстине.
  2. Яйцата се разбиват с миксер и се добавя внимателно млякото при непрекъснато бъркане.
  3. Във всяка формичка за крем карамел се слага по 1 – 1 1/2с.л. захар и се карамелизира с помощта на горелка.
    karamelizirane_na_zahar_s_gorelka
  4. Яйчената смес се разпределя в 4-те купички.
  5. Пече се както крем брюле-то. В тава, в която има вода до средата на купичките, в които се пече крема.
  6. Пече се на 160 градус, докато кремът стане гъст. Можете да разберете дали е готов крема, като разклатите леко тавата и ще видите дали кремът е още течен или е стегнал.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress