Много рядко си позволявам да споделям рецепти, които не съм изпробвала лично и винаги изрично го упоменавам. Рецептата за Ками за крем карамел обаче си заслужава да се пробва, защото резултатът винаги е успешен.

Има няколко препоръки, които е важно да следвате, за да се получи домашният крем карамел добре. Според Камелия Нинакова те са:

  • Използвайте по възможност домашно прясно мляко и домашни яйца- дори в големите градове се доставят натурални продукти от различни ферми или използвайте био продукти
  • Не пълнете с вода тавата до ръба на купичките
  • Разтворете добре захарта в яйцата и в млякото

Ако имате горелка, можете да приготвите моята рецепта за крем карамел, която публикувах преди време.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Крем брюле

Кокосов тапиока крем с печени дюли

Летен крем карамел с прасковиPin It

Крем карамелът на Ками

krem_karamel_kami

От sheytanova

Публикувано на : 08/11/2013

  • Брой / порции: 8 малки купички

Много рядко си позволявам да споделям рецепти, които не съм изпробвала …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Първо се разбиват яйцата и към тях се прибавя 100гр от захарта, докато се получи хомогенна смес. Ако използвате домашно прясно мляко първо се сварява, в 600мл докато е топло се разтварят 150гр от захарта до получаване на консистентна сладка смес. Ако използвате мляко от магазина препоръчително е да го затоплите предварително, за да се разтвори захарта по-лесно.
  2. След това бавно се прибавят яйцата към млякото с постоянно бъркане на ръка или чрез миксер. В отделен съд на котлона се сгорява останалата захар (за по-бързо и добро карамелизиране може към захарта да се прибави 1 лъжица вода). Ако използвате специални купички за крем карамел на дъното на всяка се слага по 1 лъжица от карамелизираната захар.
  3. Оставя се да изстине 1 мин и се прибавя сместа от мляко и яйца (препоръчително е купичките да не се пълнят до горе, защото леко се издува сместа).
  4. В тава на вода баня се слагат купичките във предварително загрята фурна и се пече от горе и от долу 30 мин на 200 градуса, след което още 8 мин само отгоре, за да се получи приятен равномерен загар.
  5. Трябва да се внимава водата да не заври докато се пече крем карамелът, затова може първоначално да се напълни тавата до половината на купичките и при нужда да се долива с още.
    Крем карамелът се сервира изстинал.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress