Тиквата е един от най-полезните зеленчуци за есента и зимата и по тази причина не трябва да я подценяваме. Напротив, целенасочено тиквата трябва да присъства в менюто ни. Тиквата е полезна заради богатото си съдържание на витамини. Особено любопитно е съдържанието й на витамини К и Т, които не са особено популярни в останалите зеленчуци.

Има десетки рецепти  с тиква и главното й предимство е, че се приготвя бързо и лесно. Можете да я приготвите на пара, печена, варена… Моят съвет е, ако варите тиквата във вода, след това да не изхвърляте бульона, а да го изпиете или да използвате за друго, защото голяма част от полезните й вещества остават именно във водата, в която е варена.

Едни от най-популярните подправки, които подхождат на тиквата са канела, индийско орехче, карамфил, джинджифил… Можете да подсладите тиквата както със захар, така и с мед, кленов сироп, меласа. Ядките и тиквата също се „харесват“. В тази рецепта за крем от тиква със стафиди и крем сирене съм използвала стафиди.

Ето още няколко идеи за рецепти с тиква:

Комбус – десерт с тиква и дренки

Крем супа от тиква

Печена тиква с мед и орехи

Коняк с тиква и канела

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 Pin It

Крем от тиква със стафиди и крем сирене

krem_ot_tikva_s_krem_sirene_i_stafidi

От sheytanova

Публикувано на : 11/13/2013

  • Брой / порции: 4 порции

Тиквата е един от най-полезните зеленчуци за есента и зимата и по тази …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Тиквата се сварява на пара, като се постави в кошничка за пара върху вряща вода.
  2. След като тиквата е сварена се оставя да се охлади. Към нея се прибавя меда, крем сиренето, рома (по желание) и подправките. С вилица се намачкват до получаване на хомогенна смес.
  3. Накрая се прибавят стафидите и орехите.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress