Какво е кресон?

Кресонът – билка или зеленчук,обича да расте край реки, планински потоци, малки бари, изобщо вирее край вода. Затова другото му име е воден крес или мокреш. Познат е и като поточарка. Кресонът се е славел сред гърци и персийци като средство за поддържане издържливостта на войните по време на бой. В Англия са лекували с кресон скорбут. Хората от английската работническа класа прибавяли кресон към сандвича си за закуска. А ако нямали хляб, ядяли само кресон. Така кресонът станал нарицателно за „хлябът на бедните“.

Вкус и аромат на кресон

Листата на култивираният кресон са гладки, сочни и различни по форма в зависимост от това къде се намират на стеблото. Те имат пикантен аромат. Вкусът на листата на кресона е освежаващ и леко напомня на хрян.
Освен листата се използват и кълновете на кресона. Можем да си ги направим и в къщи от семената на кресона, които са дребни с яйцевидна форма.

Съхранение на кресона

Пресният кресон е със свежи, наситено зелени листа и твърди дръжки. Съхранява се завит в навлажнена хартия няколко дена в хладилник. Пресният кресон не е много траен.

Полезни свойствана кресона

Листата на кресона са ниско калорични, богати на йод, желязо, витамин С, други минерали и полезни вещества. Кресонът подобрява физическото изтощение, подпомага работата на бъбреците, злъчката, полезен е за деца, бременни и диабетици. Препоръчват се 80 грама кресон на ден, които заместват пет порции плодове и зеленчуци. Избелващите свойства на кресона се използват в козметиката.
Кресонът в кулинарията

Култивираният градински кресон се използва свеж за украса на различни блюда и сандвичи. Добре се съчетава при ястия с яйца. Кресонът чудесно се допълва вкуса на различни сирена. Сварен, кресонът може да се използва при пюрета, супи с кресон, сосове. Кресонът се добавя към ястия, печени меса, сосове за риба, дивеч. Пикантният вкус и аромат на кресона го правят подходящ за по-тежки, но с неутрална миризма продукти. Листата и кълновете на кресона са чудесно допълнение към салати и гарнитури. С клонки от кресон може да ароматизираме и овкусим зехтин или оцет. Кресонът е билката, от която може да си направим освежаващ и ободряващ чай.

Кресонът у дома

Както споменах кълнове от кресон можем да си направим и в къщи. Приятният аромат и зеленина на кресона засят в саксия или друга подходяща чиния или съд ще бъде добро освежаване в нашата кухня. Необходимо е само често да го поливаме. След около десет дена може да се реже и да се използва.
Не случайно Хипократ е построил своята болница край река, където е растял кресон и го е използвал за лечение.

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *