Какво е Е415?

Ксантановата гума или ксантанът е хранителна добавка позната като Е415. Ксантанът е природен полизахарид и се получава чрез ферментация на зърнени култури, основно царевица с помощта на бактерии. Използва се в Европа, САЩ, Канада и други държави.

За какво се използва ксантановата гума.

1.За подобряване изпичането на хлебни изделия от безглутеново брашно. Две чаени лъжички са достатъчни за приготвяне на един хляб без глутеин.

2.Ксантанът се използва при диетични безглутеинови продукти за сгъстяване на тестото.

3.В хранителната промишленост ксантановата гума намира приложение като стабилизатор, сгъстител, подобрител.

4. Ксантановата гума подобрява процеса замръзване при производството на сладолед  и прави текстурата на продукта по-приятна.

5.Гумата ксантан се използва като емулгатор. Стабилизира оформената хомогенна смес от различните съставки. Употребява се при дресинги, сосове и безалкохолни, негазирани напитки.

6.Ксантановата гума намалява загубата на течностите на хранителните изделия при термообработка и после при тяхното съхранение.

7.Ксантанът е устойчив и при солени смеси, което го прави приложим в консервната и месопреработвателната промишленост.

8.Ксантановата гума се прибавя към различни безглутеинови брашна и смеси за подобряване на техните качества.

Характерни особености на ксантовата гума.

1.Ксантанът няма вкус, цвят.

2.Ксантановата гума увеличава еластичността на тестото.

3.Ксантановата гума има нулева енергийна стойност.

4.Може да се разваря в топла, студена, сладка и солена вода.